Milyen gesztusoktól óvakodjuk, ha nyaralunk?

Ugyan én idén a Balatonon nyaraltam, így engem nem fenyegetett annak a veszélye, hogy valaki félreértené a gesztusaimat, de vigyázz, mert némely kedvesnek tűnő gesztus egyes országokban durva sértésnek számít, és kellemetlen helyzetbe kerülhetsz. Külföldön élő tanítványaim is voltak, és bizony volt, hogy egy babajel helyett ki kellett találnunk más kézjelet, mert abban az országban obszcén jelentése volt az adott jelnek.

Íme, néhány jól ismert jel és az, hogy melyik országokban mellőzd inkább a használatát:

 

1. Felfelé tartott hüvelyujj:  LIKE
A kéz ökölben, hüvelyujj felfelé áll.

Ez a jel szinte mindenhol (pl. USA, Ausztrália, Oroszország, Finnország, Egyiptom, Izrael, és Magyarországon is) azt jelenti, hogy Jó!, OK, Nagyszerű!, Szuper! Tetszik!

Ugyanez a jel Bangladeshben, Iránban és Thaiföldön „ezt neked!”, egy nagyon durva obszcén felszólítást jelent.  

 

2. V-betű jele: GYŐZELEM!
A mutató- és a középső ujj kinyújtva.

Az angol „victory” szóra utal a V-betű. A jel a II. világháború óta az USÁ-ban és Kanadában elterjedt, de hazánkban is értjük és használjuk a jelet, amely a sikerre, győzelemre utal.

Hoppá! De ugyanez a jel magunk felé tartott tenyérrel már ismét egy durva szexuális felszólítást jelent pl. az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában.


3. FITYISZ
Ökölben a kéz, a hüvelykujj a mutató- és a középső ujj között.


Néhány országban ez a jel jó szerencsét és termékenységi szimbólumot jelent. Más országokban, ahogyan Magyarországon is inkább a gyerekek "kedves bosszantásakor" jön elő. A fityisz annyit tesz körülbelül, hogy „nem kapsz belőle, nem adok neked stb.”

Hajaj, de ugyanez a jel Görögországban, Törökországban, Oroszországban, Indonéziában, egyes balkáni országokban és Kínában ismét egy durva szexuális felszólítást jelent. Jobb ha kerüljük használatát ezekben az országokban!

 

4. OK, JÓ!

A mutató- és a hüvelyujjadból egy O-betűt formázol a többi három ujjad felfelé áll.


Ez kb. annyit jelet, hogy OK, jó!  Az Egyesült Államokban és Magyarországon is elterjedt gesztus.  A magyar siket jelnyelvben is ez a „jó” jele.

De vigyázat! Nem is kell messze mennünk, mert Franciaországban, Németországban (és kicsit távolabb: a latin-amerikai országokban) ezt a gesztust ismét egy nagyon vulgáris zaklatásnak veszik.

 

5. Jöjj ide!

Ha felemeljük a kezünket tenyérrel felfelé és a mutatóujjunkat behajlítgatva vagy mind a négy ujjunkat egyszerre hajlítgatva jelezhetünk a barátunknak, a gyerekünknek vagy a pincérnek, hogy jöjjön oda hozzánk.

Magyarországon vagy az Egyesült Államokban ez egy elfogadott, gyakran használt gesztus, de Japánban, Malajziában, Szingapúrban és némely afrikai országban nehogy használjuk!
Durva gesztus, ami a halálra utal.

 

6.  Rock and roll
A mutatóujj és a kisujj kinyújtva.

A rock koncerteken Amerikában, de hazánkban is gyakran megjelenő kézjel nagyon menő és szinte kötelező.

De vigyázzunk, mert ez a jel magunk felé tartott tenyérrel mutatva Olaszországban, és még néhány mediterrán országban valamint Kubában, Brazíliában az ördög szarvaira utalva szexuális sértést jelent.

 

 

Forrás: http://www.onlyinfographic.com/2011/know-your-hand-gestures-when-traveling-abroad/