Állatok jelei: nagy kedvencek | Beszélő Babakezek

Állatok jelei: nagy kedvencek

Amikor kitárul a világ a gyermekek előtt és elkezdenek érdeklődni a képeskönyvek és a természetben vagy a séta közben megismerhető dolgok iránt, előtérbe kerülnek az állatok jelei is.

Állatok mindenütt jelen vannak a kisgyermek körül, érdemes jelelnünk egy adott jelet különféle szituációkban is. Ha séta közben találkozunk egy kutyával és mutatjuk a jelét, akkor érdemes más „kutyákat” is észrevennünk és felhívni a gyermekünk figyelmét rá: plüss kutyát otthon,  kutyás mintát a ruhán, rajzot a képeskönyvben, vagy ha csak halljuk, hogy az utcáról ugat egy kutya. Hamar felfigyel rá a gyermekünk is és majd ő lesz az, aki büszkén „kommentálja” a körülötte zajló eseményeket, már jóval az előtt, hogy beszélni kezdene.babakezek könyvoldal

Bátran vessük bele magunkat különféle játékokba, nagyobbacskákkal már azt is játszhatjuk, hogy mi vagyunk az cica, a béka, az elefánt, az oroszlán, természetesen állathangokkal és jellegzetes mozgásokkal kísérve. Ezek kiváló alkalmak a jelek használatára vagy éppen egy új jel bevezetésére, de mindenképpen az együtt játszás és az összhatás a lényeg, amikor mindent bevetünk (szavak, hangok, mozgás, képzelet) ami megragadhatja gyermekünk figyelmét.

Állatkertbe vagy egy közeli kisállat-kereskedésbe is elmehetünk. Egy pici gyermeknek egy állateledel bolt is maga a csoda lehet, ahol láthat (és jelelhet) halat, madarat, teknőst. Ha egy ilyen bolt előtt elmennénk, ne hagyjuk ki, legalább egy-két percre térjünk be.

Annyira népszerűek az állatok jelei, hogy a szülők is kérik, hogy újabb és újabb jeleket tanuljuk a Babakezek foglalkozásokon. Ajánlom a Beszélő babakezek: Menjünk az állatkertbe! című babajelbeszédes lapozót, forgassátok gyermekeitekkel! Pap Kata rajzai lenyűgözik a gyermekeket, akik szívesen nézegetik a könyvecskét. A szülőket pedig a lap szélén lévő grafikák segítik, hogyan mutassák az állatjeleket a babáknak.

 

Nektek melyik a kedvenc állatjeletek?

 

Hozzászólások

Zentai Kata képe

maci jele   Az én fiamnak például az a maci nagy kedvence volt, amit én varrtam egy konyharuhából. :-) Íme a maci és a maci jele.

És nektek?


Jaj, de cukiii!  Én is kérek egy ilyen mackót! :-)  A jeleben nagyon ügyes a kicsi!


Zentai Kata képe

blush Köszi Bobe! Régen sok macit varrtam.  A fiam születésére varrtam egy mohair klasszikus mackót, de az nem adható egy újszülött kezébe ezért még csináltam egy bababarát mackót...  De sajnos ez a kockás konyharuhás volt az utolsó.
 

 


Zentai Kata képe

Van kedvenc állatotok a Menjünk az állatkertbe című könyvből?

Én imádom ezt a vízilovat, olyan édesen alszik. :-)


Ráhibáztál! Nálunk Izabella nem igazán jelei az állatokat, van pár, amit igen, például maci (brüm-brüm mondása), majom (pocak vakargászás), de alapvetően nem ezek a kedvencei. Viszont a vizilót nagyon szereti, mivel Iza testvérének, Rebekának az ovis poharán viziló van, és így azt sűrűn mutatja.

 


Nekünk a kutya!!!


Acél Andrea képe

Liza kedvenc állat-jele nem ebből a könyvből való, Ő a nyuszit jeleli a legszívesebben, de végig'meséli' mindhárom babajelbeszéd könyvet és minden más rajzzal tarkított lapoznivalót. A béka és kacsa jelét nem mutatja, hanem brekeg és hápog inkább, de ezen felül van süni, pillangó, katica, mókus, kukac, cica, egér, repülő, segíts, szappanbuborék, fogkefe, alszik, forró, fáj, telefon, csiga, teknős, majom ... nem is sorolom tovább, naponta tanul új jeleket :) Olyan távolinak tűnt ez még szeptemberben és tudom, hogy mivel még csak 13 hónapos múlt, bőven van időm élvezni a jelelés adta kis világunkat. ;)


Zentai Kata képe

De jó, örülök, hogy írtál. Épp a napokban gondoltam rátok, hogy mi lehet veletek! :-) Olyan gyorsan változnak ilyen picikén a gyermekek. Tudsz küldeni róla képet? Ha jelelős, akkor ide is felteheted, egyébként magánban. :-)  Sőt, március közepén indulnak ismét a játszótanfolyamok!  Várunk!


Betti képe

Sziasztok!

Nálunk nagy kedvencek az állatok jelei. Már egy jó ideje beszélnek,de még mindig napi szinten előkerülnek. Valószínűleg azért,mert imádják a Babakezek lapozókat,szeretik nézegetni és bármikor,bárhol általában a legváratlanabb pillanatokban elkezdik énekelni az állatkertes dalt. Ilyenkor Anyának felcsillan a szeme és naná,hogy átismételjük mindegyiket blush és persze,akkor már ők is elkezdik sorolni a többi állatot is. Erre előjön a versenyszellem és azon versenyeznek kitudja hamarabb mutatni a jelet. Jó móka smiley Mutatnék fotókat is,de béna vagyok nem találom hol kell feltölteni. frown

Betti