Kedvenc állatjelek | Beszélő Babakezek

Kedvenc állatjelek

Melyek a legnépszerűbb állatjelek?


Az állatok nagy kedvencek a gyermekek körében. Kíváncsi voltam, melyek a legnépszerűbb állatjelek és melyek azok az állatjelek, amelyeket már nagyon korán visszajelelnek a babák. Egy rövid kérdőívet készítettem, hogy közösen felmérjük ezeket.

Köszönöm a kitöltéseket és azt is, hogy megosztottátok az élményeiteket.

Sokan kitöltöttétek a kérdőívet, így már értékelhető, de ha még bárki szeretne hozzájárulni a statisztikához, továbbra is várjuk kitöltéseket.

Itt töltheted ki a kérdőívet: kata8.typeform.com/to/pdIOSF
 

Jelen pillanatban – amikor ezt a beszámolót írom – a következő tapasztalatot nyertük a kérdőívből:
 

A gyermekek kedvenc állatjelei (egyszerre több állatot is lehetett választani)

A TOP kedvenc a kutya! (a kitöltők 65%-ának a kedvencek között szerepelt)

1. kutya   65%
2. cica 56%
3. madár    47%
4. hal    30%
5. mackó  30%


Ezek a legnépszerűbbek, de az első 20 kedvenc állatjelben benne vannak a továbbiak:
katica, majom, egér, zsiráf, elefánt, kacsa, oroszlán, pillangó, pingvin, fóka, béka, ló, malac, tigris, boci. De az „Egyéb” kategóriában szerepelt teknős, pocok, kecske, csacsi, kakas is.

 

A babák első állatjele (itt egy állatot kellett választani)

Egyértelműen a kutya szerepelt az első helyen. A válaszadók babáinak felének ez volt az első állatjele.

1. kutya 52%
2. cica    14% A cica szerezte meg a második helyet.
3. madár 9%  A madár is elég népszerű.


A többi állat népszerűsége messze utánuk kullog 2-3%-kal.
Itt viszont széles a szórás, rengeteg egyéb állat szóba jöhet még első visszajelelt jelként.

 

Az állatjelek népszerűségét is felmértük

Egyértelműen megállapítható, hogy a gyermekek nagyon szeretik az állatjeleket. A válaszadók babáinak több mint 70%-nak vagy az első jelei között vagy az első 10 jelben szerepelt állatjel.

1. Imádja, az első jelei közt voltak (44%)
2. Nagyon szereti, az első 10 jel között biztos volt állatjel (30%)
3. Szereti, az általa használt jelek között sok állatjel is volt (11%)
4. Még nem értékelhető (babám túl pici vagy még keveset jelel) (8%)
5. Szereti, de nem volt a kezdő jelei között, később mutatott állatjeleket (8%)
6. Nem érdeklik az állatjelek (0%)


Állatjeles történetek

Akinek volt kedve, megoszthatta egy-egy állatjeles történetét is a kérdőívben. Ezekből válogattam:

A felejthetetlen patkány
„Kislányom az utcán látott egy patkányt. Meg akarta fogni, de természetesen nem engedtem. Azzal vigasztaltam, hogy otthon este egérről fog szólni az esti mese. Miután otthon felvette a pizsamáját, jelelte az egeret. Emlékezett az ígéretemre, és jelezte is. Ekkor még nem volt egy éves.”

A cica, aki elvitte a cumit
„Elvettem tőle a cumit, majd elkezdte keresni. Mondtam neki, hogy elvitte a cica, belenyugodott, nem kereste tovább. Este alváshoz készülődve kerestem a cumiját kérdeztem is tőle, hogy nem tudja-e hol lehet... jelelte, hogy cica. Emlékeztetett, hogy reggel elvitte a cica."

A madárbarát
„11 hónapos lehetett, amikor kiszálltunk az autóból egy nagy parkolóban, és jelelte a kismadarat. Közel s távol nem láttam madarat, de ő rendületlenül jelelte. Nagy nehezen kiszúrtam az óriási Madaras Auchan logót kb. 200 méter távolról...”

A fesztelenül társalgó
„A játszótéren kisfiam szimpatizált egy öreg bácsival, aki "beszélgetett" vele, mondta neki a bácsi, hogy: néézd ott a repülő. Fiam odapillantott, aztán kinézett a parkra, egyik kezével mutatott, másikkal mutatta a bácsinak a kutya jelét. (Persze nem értette, csak kis rávezetés után.) Majd annyira megörült a bácsi, hogy ő is észrevette a kutyát, hogy hívta a saját unokáját is, hogy mondja neki: nééézd ott a kutya!”

Asszociáció
„Kati nevű, neki kedves rokonunkat is a Katica jelével jelelte saját magától. A kutyatej virágot kutya + tej jelével jelelte egymás után.”

„Páh-páh”
„Apa vacsoráztatta Fülöpöt (15 hó). Fülöp elkezdte mondani: "páh-páh" (Háp-háp). Apa pá-pá-nak értette, így másról kezdett el beszélni. Fülöp nem adta fel, újra mondta és jelelni is kezdte hozzá a kacsa jelét. A babajelbeszédben jól képzett apukánk már megértette, hogy kacsáról van szó, de még mindig nem tudta, hogy jön a vacsorához a kacsa. Fülöp ekkor kapcsolt össze először két jelet: a kacsa mellett mutatta, hogy enni. Egy kiskacsa formájú babasnacket kért apától, aki így már mindent értett, és tudott adni "páh-páh"-t Fülöpnek.”

A vitába szálló
„Noel egy éves kora körül lehetett, mikor vitatkozott velem arról, hogy ő egy madarat lát, én pedig mást... Nem hagyta magát, rázta a kis fejét és váltig állította/jelelte, hogy márpedig az madár. Nem tudott még beszélni, a babajelekkel viszont már ilyen piciként is magabiztosan tudott velem vitába szállni.”

A vezénylő
„Peti nagyon szereti az énekeket és elkezdte rendelni őket. Ha nyuszit mutatott jöhetett a Nyuszi ül a fűben, ha cicát akkor várta a Ha én cica volnékot. Aztán rájött milyen jó játék, ha egymás után jeleli a két állatot és én a megkezdett dalról, látva az újabb jelet, átváltok a másikra. Hangos kacagással mutatta hol a nyuszit, hol a cicát. Annyira édes volt.”

Értem én!
„Nagyon hasznosnak bizonyult a jelelés több ízben a Korai Fejlesztőben. A gyógypedagógussal való fejlesztésen jeleléssel mutatta a kislányom, hogy tudja, hogy 3 állat közül melyik képe melyik állathoz tartozik a tárgy-kép egyeztetés során. Így a gyógypedagógus is megértette, hogy a kis buksijában mire gondol Mári, aki meg tudta oldani a feladatot, annak ellenére, hogy megkésett beszédfejlődésű gyermek.”

Mesélj! Azt is megmondom miből.
"Egyik reggel ahogy felébredt Rebus, nagyon jelelt valamit. Végül apukája dekódolta, hogy a papagájos könyvből kéri, hogy meséljünk neki. A használt jelei: kérem, papagáj, könyv."

 

Itt láthatod a kérdőív aktuális eredményét, hiszen a további kitöltésekből a %-ok némileg változhatnak (kattints a képre):