Pszichológus édesanya véleménye a babajelbeszédről | Beszélő Babakezek

Pszichológus édesanya véleménye a babajelbeszédről

Tirpák Veronika pszichológus, jelelő édesanyja véleménye a babajelbeszédről:

buborék jele"A babajelek használata nagyban segíti az egymás közti megértést. Hihetetlen élmény volt a még nem beszélő gyerekem gondolatait szavak nélkül megérteni. Ezáltal tud mesélni akár egy héttel ezelőtt történt eseményről is. Mirán látszik, mennyire élvezi, hogy értjük, amit ki szeretne fejezni, ami épp fontos neki. A jelek segítségével a könyvek nézegetése interaktívabbá vált, ő is tudja mutatni, melyik könyvben, mit szeretne megnézni.

De még a rajzolás is érthetőbb. Rajzol egy krix-kraxot és utána elmutogatja, hogy mit rajzolt le, pl. cicát, halat, labdát, anyát vagy apát.

Én kötelezővé tenném minden bölcsődében a babajelek használatát, ezzel lehetne csökkenteni a még nem beszélő babák frusztrációját és növelni a kölcsönös megértéssel járó örömöt.

Nővérem mesélte, hogy egyszer találkozott egy 1 év körüli gyerekkel, aki nagyon jól tudott már beszélni. Volt ott egy pár hónappal kisebb baba is, aki nagyon nyűglődött. A felnőttek nem tudták mi lehet a baja, a már beszélő gyerek mondta, hogy az a baja, hogy nem tudja elmondani mit akar. Ő még értette ez mennyire frusztráló lehet. A babajelek használata - segítve az önkifejezést - csökkentheti a babákban ezt a frusztrációt."

 

További szakértői véleményeket itt olvashatsz: babakezek.hu/blog/tag/szakertoi-velemeny