A babajelbeszéd segíti a beszéd megindulását | Beszélő Babakezek

A babajelbeszéd segíti a beszéd megindulását

Magyar Lilla kisfia, Kornél hamar jártasságra tett szert a babajelbeszéd terén, ami nagy lendületet adott a beszédfejlődésének is. Lilla így mesél nekünk:

Kornél 15 hónapos korában kezdtünk el a tanfolyamra járni. Azt tapasztaltam, hogy a kisebb babával érkező anyukához képest szerencsés voltam, mert ebben a korban kezdett ügyesedni a keze, és lett képes egy-egy bonyolultabb jelet is visszajelelni, így számomra a sikerélmény pár hét alatt adott volt, és ez tovább lelkesített.

Ez az időszak a beszéd elindulásával is egybe esett nálunk. Azt éreztem, hogy a babajelbeszéd, azaz a szó kimondása és egyidejű jelelése segített kisfiamnak a szó megtanulásában azáltal, hogy a fogalom kiemelkedett a beszéden belül, és hogy valószínűleg a fontosságát is érzékeltette számára. Vannak olyan szavak, amelyeket szerintem egyértelműen a jelbeszéd hatására mondott ki, bár a jelet a mai napig nem mutatja (pl. CICA, INNI), sok kifejezést pedig a „visszajelelés” után nagyon hamar ki is mondott.

Kornél első szótagos beszéddel kezdte, azaz ugyanúgy ’ba’-ként hivatkozott pl. a banánra, mint a bagolyra, így érthető segítség, ha mutatja is, hogy nem BANÁNT kér, ahogy én hiszem, hanem a BAGLYOS kanál érdekli.

Jelenleg – velem együtt – a családot tanítgatja, (például apukája nem értette, hogy az esti rókamese közben minek fogdosta az orrát, pedig Kornél csak a RÓKÁT jelelte), de a közeljövőben megszülető kishúgának már könnyű dolga lesz, mert Kornéltól minden jelet elleshet.