A babajelelés segíti vagy gátolja a beszéd megindulását? | Beszélő Babakezek

A babajelelés segíti vagy gátolja a beszéd megindulását?


A kutatások azt bizonyítják, hogy a jelelő babák átlagosan hamarabb kezdenek el beszélni és gazdagabb szókinccsel.

Fontos tudnunk azt, hogy a babajelbeszédben soha nem csak jelelünk a gyermekkel, hanem a beszédünket kísérjük jelekkel. És nem minden szót mutatunk, csak a kulcsfontosságú szavakat. Tehát, ha egy jelet használunk, akkor mindig ki is ejtjük az adott szót.
Azon sem kezdünk el aggódni, hogy a gyermekünk nagyon ügyes a mászásban, így később kezdene el járni. Ugyanúgy, ha a babajelbeszédet alkalmazzuk, ügyes lesz a babánk a kommunikációban és ez kihat a beszédfejlődésére is.

A jelbeszéd képessé teszi a gyermekeket arra, hogy kommunikációt kezdeményezzenek, ezáltal elmondják a szüleiknek a gondolataikat, szükségleteiket. Amikor a babák jeleket használnak, felhívják a felnőttek figyelmét az őket érdeklő dolgokra, ezáltal a szülők rengeteg olyan szót kezdenek el használni, ami a babákat különösen érdekli. Mindannyian könnyebben tanulunk olyan dolgokat, amik iránt igazán érdeklődünk.

Tehát a jelelés olyan környezetet teremt a gyermekek számára, ahol a szülők olyan szavakkal árasztják el őket, amelyek iránt leginkább érdeklődnek. Mindez növeli a szókincsüket, fejleszti a memóriájukat és elősegíti a fogalmak megértését.

Alkalmazzuk a babajelbeszédet, csak jó lehet! Az egész család élvezni fogja!
Te már jelelsz a babáddal?

 

Hozzászólások

Betti képe

Igen,2 már nem annyira babával és egy kamasszal :) + 1 apával ;)

Betti


Igen, már jelelek, jelelünk vele. Szeptember óta járunk a tanfolyamra, de már augusztusban elkezdtük, az akkor 7 hónapos babánknak, pár alapjelet mutatni (enni, fürdés). A tanfolyam 2. hetében már visszajelelte nekünk a lámpát és onnan kezdve hétről hétre bővül a visszajeleltek száma. Most már 10,5 hónaposan elkezdett felismerhető "szavakat" is mondani. Ammammam - ehhez mutatja az enni jelét is. Apppa - ezt apára, illetve anyanyi - ez pedig az anya lenne. :)

Hát engem ezzel rengetegen megtaláltak...."nem fognak beszélni a lányok", Ó, dehogynem!! :D "Népi megfigyelésem" alapján álltom, hogy azok a gyerekek akikkel leülnek a szülők, foglalkoznak velük, játszanak, mesélnek, könyveket olvasnak, akik látják, hogy hogy formálja anyu és apu a szavakat előbb beszélnek, mint akiknek a tv van bekapcsolva ( sajnos játszótéri okoskodók sokan vannak ). Az, hogy a Velük töltött időben még egy pluszt adunk Nekik, ami a jelelés, tapasztalatból mondhatom, hogy bátrabbá teszik őket. Megismert jelekkel biztonságosabban mozognak a saját kis világukban és az én lányaimon ezt a biztonságot és bátorságot láttam a beszédük beindulásánál is....


Igazából egy-két jelet már a születése óta használok. Például, amikor kimegyek kezet mosni, hogy tudja, mindjárt visszajövök. Most már kíváncsian várom, hogy a tanfolyamon miket fogunk "tanulni", hogyan bővítjük a "szókincsünket".


Nekem az a megfigyelésem, hogy azok a babák, akik korán visszajelelnek, korán is kezdenek beszélni (1,5 év). Az én kislányom későn jelelt vissza, kb egy éves volt, pedig 6 hónapos korától már jeleltem neki és tanfolyamra is jártunk. És két éves korában kezdett beszélni, ami persze nem késő, de azért láttam sok korábban jelelő és korábban beszélni kezdő gyereket.

Úgyhogy abban az egy évben a jelek nagyon sokat segítettek, és sok örömet szereztek.
 


Zentai Kata képe

Szia Eszti!

A babajelbeszéd – tudományos kutatások szerint is – előbbre hozza a beszédfejlődést. Ami azt jelenti, hogy a babák átlagosan hamarabb kezdenek el beszélni.

Itt kiemelném azt, hogy átlagosan. Mert babajelbeszéd nélkül is nagy a különbség, hogy mikor kezd el beszélni egy gyermek. Van aki egy évesen, de Ranschburg professzor azt mondta, hogy ha 3 éves koráig nem kezd el beszélni a gyermek, az teljesen normális.

Ha igaz is, hogy a babajelbeszéd kicsit előbbre hozza a beszédfejlődést (szerintem nem túl jelentős mértékben), akkor se hoz csodát ezen a területen, mivel ha valakinek még nem készek a szervei ahhoz, hogy beszéljen, (a száj- nyelv mozgásának összehangolása), a babajelbeszédnek erre nincs hatása. Ebből adódóan akár lehet olyan szituáció, hogy egy gyermek nem jelel és egy évesen kezd el beszélni, egy másik jelel és két és fél évesen kezd el beszélni. (Lehet, hogy az utóbbinak még előbbre is hozta a jelelés a beszédfejlődését, mondjuk nem 3 évesen, hanem már két és fél évesen kezdett beszélni.)

Abban biztos vagyok, hogy a babajelbeszéd nem gátolja a beszédfejődését, de csodákra nem képes, ha valaki amúgy 3 évesen kezdene el beszélni, nem fog a jelelés miatt egy évesen beszélni.

Viszont a jeleknek köszönhetően a gyermek képes lesz felhívni a szülők figyelmét olyan dolgokra, amelyek iránt érdeklődik, így a szülők is olyan dolgokról beszélnek (verbalitás!), amik iránt érdeklődik a gyermek és így nagyon hatékonyan képes kommunikálni már a beszéd megjelenése előtt is.

Örülök, hogy sok örömet hozott nektek a babajelbeszéd és annak is, hogy olyan kitartó voltál, hogy nem hagytad abba a jelelést az első, még inkább csak a "megértést segítő" vagyis még nem jelelő időszakban. Gratulálok neked és a gyermekedhez.