A hónap sikertörténete: harmónia és kiegyensúlyozottság | Beszélő Babakezek

A hónap sikertörténete: harmónia és kiegyensúlyozottság

Veszelik Viktória vagyok, a gyerekkelazelet.hu blog szerzője.

babakezek fotóAda lányommal 9-10 hónapos korában mentünk el először Kata Beszélő Babakezek babajelbeszéd-tanfolyamára. Bevallom, már akkor is úgy láttam, erős karakterű leányzóm kiáll az elképzelése mellett. Úgy gondoltam, segítségünkre lesz, ha a síráson kívül más lehetősége is van arra, hogy kifejezze magát. Épp csak megismerkedtünk az alapokkal, majd a nyári szünet miatt csak én jeleltem neki.

Igazán az ősszel induló játszó tanfolyamokon indult be a dolog. Az egész család büszke volt rá, mikor „szólni” tudott, ha szomjas volt, vagy jeleléssel üdvözölte, hogy fürdeni megyünk. A rokonok igyekeznek lépést tartani a jelekkel, de valójában elsősorban én jelelek neki aktívan.
A kedvencem, hogy imádja a zenét és bármilyen váratlan helyzetben képes megmutatni, hogy ő arra vágyik. Szerencsére énekléssel is beéri, de azonnal újra jelel, amint vége van a dalnak.

Úgy érzem a jelelés könnyedebbé tette a kettőnk közötti kommunikációt. Általa én is egyszerűen, de nagyon egyértelműen beszéltem és jeleltem neki. Bizonyos dolgokra a jelelés miatt mindig ugyanazokat a kifejezéseket használtam és néhány jól körülhatárolható információval mutattam ki elképzelésemet. Így nagyon hamar eligazodott ebben a rendszerben és (nem sírással) ki tudta nyilvánítani véleményét, én pedig könnyen reagáltam észrevételeire, igényeire.

A legnagyszerűbb, hogy éjjeli ébredéskor szinte félálomban is képes jelelni, ha szomjas vagy tejcsit szeretne. Ilyenkor én is tudom jelezni, hogy értem, mire gondol, türelmesen megvárja, majd alszik tovább.

Úgy érzem a babajelelés kiegészíti kapcsolatunkat és az Alexander-technikához hasonlóan segíti harmóniánkat és kiegyensúlyozottságunkat. Eszközt ad mind a gyermek, mind a családtagok kezébe. Szeretem, hogy ezen módszerek átlal jobban rátalálunk választási lehetőségeinkre, bővül az eszköztárunk és az adott pillanatban képesek vagyunk meghozni a helyzethez illő legjobb döntést. Így mind fizikailag, mind mentálisan jól van az egész család.

A játszótanfolyamokat azóta is látogatjuk. Szeretjük, hogy zenélünk és éneklünk, valamint számomra elsőgyermekes anyukaként külön nagy segítség, hogy Kata mindig megoszt néhány ötletes játékot, amely a későbbiekben is segítségünkre lesz, amikor Ada már kicsit nagyobbacska.

Szeretettel ajánlom.