A hónap sikertörténete IV. – A spontán jelektől az angol tanulásáig | Beszélő Babakezek

A hónap sikertörténete IV. – A spontán jelektől az angol tanulásáig

Blanka és Benedek édesanyja, dr. Tóth Ágnes meséli el történetüket:

„A mi esetünk azt illusztrálja, milyen pozitív hatást gyakorolhat a babajelbeszéd tipikus és tipikustól eltérő fejlődésű gyermekek beszédfejlődésére.

Blanka beszédfejlődése a Down szindróma miatt az átlagosnál lassabban indult. Kétévesen még csak 2-3 szót mondott, de nagyon kommunikatív és kreatív volt. Szükségleteit spontán jelekkel adta tudtunkra: jelelte, ha enni, inni, olvasni, vécézni szeretett volna. A nála alkalmazott asszisztált szobatisztaság (EC) módszerének köszönhetően ez utóbbi igényét nagyon hamar megtanulta kommunikálni. Blanka spontán jelein felbátorodva logopédus tanácsára kezdtünk neki egyezményes babajeleket tanítani.

Benedek két évvel fiatalabb, ő beleszületett a jelelő környezetbe. 11 hónaposan egyszerre kezdett beszélni és jelelni, de beszéde olyan gyorsan fejlődött, hogy a jelek használatát hamar elhagyta. A Beszélő Babakezek alapozó, haladó és játszó tanfolyamaira már mindketten eljártak.

A gyerekek bölcsődei gondozónője és Blanka óvónője is elvégezte a Beszélő Babakezek alaptanfolyamot. Ezek után Benedek büszkén segédkezett a többi bölcsődés jelelni tanításában, Blanka pedig nagyon elcsodálkozott, mikor óvónője jelekkel nyomatékosította mondanivalóját. Blanka most 4 és fél, Benedek 2 és fél éves. Bújják a könyveket, szókincsük hasonlóan gazdag. Benedek óvodás szinten beszél, Blanka beszédtisztaságával logopédus foglalkozik. Blanka kedvenc elfoglaltsága, hogy angol anyanyelvű gyerekek számára készített jelelni tanító műsorokat néz. Mivel a jeleket jobbára ismeri, ő angolul tanul ezekből, majd az így szerzett tudásával villog és learatja a babérokat. Meggyőződésünk, hogy a babajelbeszéddel mind tipikus, mind eltérő fejlődésmenetű gyermekek valamint a környezetükben élők is igen sokat nyerhetnek.”

Fotók: Ádám Judit (www.hellomamiblog.hu)

 

Neked is sok spontán jele volt/van a gyermekednek?

Más is tanul angolul a babajelekkel?

Olvasd el a beszédfejlődéssel kapcsolatos blogbejegyzéseket: babakezek.hu/blog/tag/beszedfejlodes

További sikertörténeteket olvashatsz itt: babakezek.hu/blog/tag/sikertortenet

 

 

Hozzászólások

Nagyon tetszik ez a történet! Az angolt én is kipróbálom a lányaimmal! Ők már tudnak beszélni, így szerintem könnyen megtanulják a jeleket. Először magyarul jeleljünk, vagy kezdhetjük rögtön keverve? Néha így, néha úgy mondjam a szót a jelhez, vagy amint rögzölt magyarul, utána? :) 

Czetiné B. Rita


Zentai Kata képe

Ha már olyan nagyok a gyermekeid, hogy szépen, tisztán beszélnek, akkor nem is tartom szükségesnek, hogy a jeleket elkezd velük először magyarul tanulni, mert annyira szimbólikusak a jelek, hogy könnyen megértik a szót, segítik az angol fogalom megértését, sőt a szó jobban is rögzül, ha vizuális kép és mozgás is tartozik hozzá, nem csak hallja.

Nálunk történt olyan, hogy az ovis korú fiamat kéreztem a színekről angolul. Nem ugrott be neki a szó, ekkor mutattam a jelét és rávágta az angol szót "green". :-) Ez nagyon tanulságos volt, a vizuális memoriájából tudta előhozni az angol szót.