Nem volt kérdés, hogy belevágunk a jelelésbe! | Beszélő Babakezek

Nem volt kérdés, hogy belevágunk a jelelésbe!

Szabó Enikő, Csongor és Gergő édesanyja arról is mesélt nekünk, hogy eltérő személyiségű ikerfiai miként kérnek segítséget a konfliktusok megoldásában jelek segítségével.

Mióta jelelnek a fiúk?

Babáim most 13 hónaposak, és 10 hónapos koruk óta mutatnak jeleket. A lámpa volt az első jelük, és a nagy robbanás körülbelül egy éves korukban történt. Akkor nagyon beindult, és most már szinte minden nap mutatnak új jeleket.

Hol hallottál először a babajelbeszédről?

Egyik barátnőmnél és a kislányánál láttam először, hogy mennyire működik a gyakorlatban ez a módszer. Akkoriban még nem voltam édesanya, de lenyűgözött, hogy milyen ügyes volt már egész kicsi korában a babája. Amikor a gyermekeim megszülettek, nem volt kérdés, hogy mi is belevágunk! Jelentkeztünk is Zentai Kata Beszélő Babakezek tanfolyamára.

Milyen tapasztalataid vannak az ikrek egymás közti kommunikációjáról?

Fantasztikus dolog. Gergő és Csongor nagyon különböző személyiségek. Csongor a kis uralkodó, Gergő pedig a félénkebb. Gyakran előfordul, hogy Csongor elveszi Gergőtől a játékokat, ilyenkor általában jelekkel közli velem, hogy mi történt. Segítséget kér, mert megint elvette a játékát. Az új jelek mutatásában is ösztönzik egymást. Van úgy, hogy egy-egy jelet nem is tőlem, hanem egymástól lesnek el. Persze előfordul, hogy kicsit másképp mutatják, de a lényeg, hogy megértjük egymást!

Miért szeretitek a Beszélő babakezek könyvsorozat könyveit?

A Gyere játszani! című könyv a fiúk egyik kedvenc könyve. Nagyon szépen illusztrált könyv, és olyan dolgok, jelek vannak benne, amelyeket minden nap használunk. Egyik kedvencünk a hinta!

Valóban igaz, hogy beleláthatunk a kicsik gondolataiba?

Ezzel én is egyetértek! Épp múltkor, az orvosi rendelőben éreztem ezt, amikor Gergő vizsgálat közben elkezdte ütögeti magát, hogy jelezze, ott van egy maci. Hátranéztem, és láttam, hogy mesés képek vannak a falon, és rájöttem, hogy ő azokat nézegeti. Magamtól észre sem vettem volna! Beláthattam abba, hogy épp mire gondol.

 

További ikres történeteket olvashatsz a Babakezek Blogban: babakezek.hu/blog/tag/ikrek

Neked segítettek már a jelek a testvérek konfliktusainak kezelésében?

 

Hozzászólások

De jó! Az unokatesóméknak ikreik vannak, de ő azt mondta, hogy nem foglalkozik ezzel, mert neki épp elég macera van a két gyerekkel. Ezek szerint érdemes lenne!


Encipenci képe

Érdemes, a legjobb dolog, amit csinálhattam velük. :) Ikreknél azért különösen jó, mert itt egyszerre két gyereket kell megérteni, szóval kérszeresen is könnyíti a babákkal fellépő nehézségeket. És nem beszélve arról, milyen jó látni, ahogy tanulnak egymástól a babák. Jött egy új jel az egyik fiútól, legkésőbb másnap a másik fiúcska is mutatta ugyanazt. :)

Enci


Feltétlenül megmutatom az unokatesómnak, amit írtál, hátha meggyőzhető. Nagyon cukik a fiúk! smiley


Zentai Kata képe

Nekem még hármasikres tanítványom is volt és több olyan anyuka, aki az 5. gyermekével vágott bele a babajelelésbe. Ez is bizonyítja, hogy nem lehet azt mondani rá, hogy

- "nincs erre időm" vagy

- "minek ide babajelbeszéd én nélküle is megértem a gyermekem."

Természetesen nem kell mindenkinek babajelbeszédet alkalmaznia, de a fentiek nem indokok az elutasításhoz.

Mindenkinek csodás jelelős pillanatokat, egykéknek, ikreknek vagy nagycsaládoknak egyaránt!