A legfontosabb, hogy élvezzük, amikor jelelünk! | Beszélő Babakezek

A legfontosabb, hogy élvezzük, amikor jelelünk!

Zsuzsa kisfiával, Olivérrel  9 hónapos korában találkoztam először a Beszélő Babakezek tanfolyamon. Olivér és anyukája hamar ráérzett a babajelbeszédre, a foglalkozásokon is lelkesen jeleltek, ami a többi anyuka számára is motiváló volt.   Zsuzsát kérdeztem az eddigi élményeikről.


Amikor a jelelésről gondolkodom vagy beszélek, mindig fennkölt gondolatok jutnak eszembe az emlékezetes pillanatokról, az én elbűvölő fiamról… de a lényeg egyszerű: nagyon élvezzük használni a jeleket!

Mi a jelelést Olivérrel 9 hónapos korában kezdtük. Alig hittük el, amikor csupán 6 nap elteltével felemelte a kezét, amikor a lámpa jelét mutattuk neki, s 1-2 napon belül egyértelműen jelelte a lámpát, a repülőt és a napot. Akkor ezek voltak életének és figyelmének fontos elemei. 13 hónapos korára több mint 30 jellel kommunikált. Most 15 hónapos múlt s a legtöbb szó elejét kiejti, így a beszéd gyakorlás és fejlesztés áll jelenleg érdeklődése központjában. Általában mi több módon és szinten kommunikálunk: szavakkal, jelekkel és a minden anya/szülő-gyermek között működő intenzív figyelemmel.

9 hónaposan a jelelés egy ajándékként lépett az életünkbe, mert így egy eszközt kaptunk arra, hogy megtudjuk a 9 hónapos fiunkban mennyi minden zajlik már. Mi segíthettünk kifejezni neki mi kavarog ott belül…

Számtalan sok örömteli helyzetet, meglepetést adott nekünk a jelelés és csökkentette Olivérben a frusztrációt, amit az okoz neki, ha nem értik meg.

Olivér papájának - aki nálam jóval kevesebb időt tölt a fiával - különösen fontos volt ez a korai kapcsolódási lehetőség.

S az „áradozás” után néhány gyakorlati példa:

  • Séta közben a babakocsiból gyakran jelel: repülő, nap, fa, harang, madár zászló, motor…
  • Játék vagy olvasás közben mutatja a vonatot, a csillagot, a holdat, az állatokat: kutya, cica, pillangó, malac… stb.
  • Egyszer kb. 11 hónaposan, miközben a lábán körmöt vágtam mutatta, hogy fáj. (ez azért volt különösen emlékezetes, mert Olivér egy konkrét problémát oldott meg a jelelés segítségével)
  • Reggel ébredés után a nap jele az első, amit mutat, mikor az ablakra néz.
  • Ha nyűgös és jelelve énekelek, beszélek hozzá, azonnal a jelekre figyel és abbahagyja a nyafogást… pl. ha nem akar felöltözni, mutatom neki, hogy hideg van, és máris mosolyog és ő is mutatja…

S így tovább nap, mint nap örömöt okoznak az újabb és újabb jelelős helyzetek…