Downos és gyönyörű | Beszélő Babakezek

Downos és gyönyörű

Honti Nikoletta (Gesztenyefotó) kezdeményezésére született egy országos kampány, a „Downos és gyönyörű”, melyben profi fotósok ajándékozták meg a Down-szindrómás gyermekeket nevelő családokat egy-egy fotósorozattal. 

A kampány alatt örömmel nézegettem a szebbnél szebb fotókat. Több mint 10 tanítványomról készültek fotók. 
 

 

Ismerjétek meg Szűcs Dettit, a Babaemlékek fotográfusát és a tüneményes, Down-szindrómás Márit: Dobosné Tóth Tímea kislányát.

Szűcs Detti:

Szenvedélyem a gyermekfotózás. Nagy izgalommal készültem arra, hogy Máriról készíthessek néhány fotót. Ugyanakkor egy kis félelem is volt bennem, hogyan fogja elviselni Mári a fényképezés körülményeit, tetszik-e majd neki a helyszín, nem fárasztja-e túlságosan a szokatlan környezet. Nagy örömömre és megnyugvásomra, Mári élvezte a fotózás minden percét és nagyon határozottan döntött a ruhák, a kellékek kiválasztásában. 

Mindkét lányommal jártam Beszélő Babakezek babajelbeszéd-tanfolyamra Zentai Katához. Ott ismerkedtem meg Márival és édesanyjával, Tímeával. Már az első találkozáskor megragadott a kislány természetes nyitottsága a világra, intenzív érdeklődése minden új iránt. Máriék is, ugyanúgy mint mi, nagyon szerettek ide járni, velünk együtt élvezték a foglalkozásokat, a befogadó, támogató környezetet, a kialakuló baráti kapcsolatot. 
Nekünk is hatalmas élmény volt a babajelbeszéd, de Máriéknak még ennél is többet adhatott: a kislány megkésett beszédfejlődése miatt még tovább használták a jeleket a beszéd előtti kommunikációban, mint mi. Mári 4-5 évesen kezdett el beszélni, de addig is ki tudta fejezni jelekkel szükségleteit, gondolatait, érzéseit. 

 

Mi már nem használjuk a jeleket a lányaimmal, de észrevettem, hogy Mári a fotózás alatt jelelt a távol ülő édesapjának, hogy szeretné a nyuszit. Ők sem használják a jeleket a mindennapokban, hiszen Mári már szépen beszél, de titkos beszédre még megmaradtak a jelek. Nagyon megható pillanat volt elkapni ezt a rejtett jelzést. Csodálatos család, élmény volt velük a fotózás.”


A csodálatos kampánynak köszönhetően született képekből kiállítás nyílik a napokban. Javaslom, nézzétek meg Ti is a  fotókiállítást!


A kiállítás 2019. június 24. és július 31. között megtekinthető a Nem Adom Fel! kávézóban.


Remélem, sok embernek felnyitja a szemét ez a kezdeményezés, és meglátják, hogy milyen sugárzó boldogságot és szeretetet képesek adni a Down-szindrómás gyermekek és felnőttek. És az a jó, ha sokszínű a világ.

A fotók a blogposztban:
Bellus-Szűcs Bernadett - Babaemlékek