A válaszkész gondoskodás a jeleléssel bővítve | Beszélő Babakezek

A válaszkész gondoskodás a jeleléssel bővítve


Németh Zsófia pszichológus. Elsősorban azonban Anyuka, aki igyekszik ráhangolódni a gyermekeire és segíteni őket a kommunikációjukban és az esetleges testvérféltékenység feloldásában.
 

jelelő család„Két gyermekem van, válaszkészen gondoskodom róluk. Elsőszülött kislányom születése után kezdtem tájékozódni az igényszerintiség, válaszkészség, kapcsolat és kommunikáció javításának eszközeiről és lehetőségeiről. Így találtam rá például a hordozásra is.

Második kislányom születése után pedig a babajelnyelv talált ránk Bettivel való megismerkedésünkkel párhuzamosan. Mivel Dorka lányom kb 2,5 évesen kezdett el beszélni, sokszor adódott konfliktus, alakult ki "hisztiroham" amiatt, hogy nem értettük meg egymást, pontosabban én őt.

Remélem, hogy Lilkóval ez a fajta frusztráció már nem lesz része a kapcsolatunknak, mert a babajelbeszéd segítségével érthetőbbé válik számomra belső világa, szándékai, igényei. A praktikus aspektus mögött úgy érzem, hogy húzódik egy mélyebb kapcsolati minőség is, azt vettem észre magamon, hogy "többet gondolok" róla, mint az ennyi idős Dorkáról, intenzívebb az együttlétünk, amikor pl. könyvet nézegetünk, másképp, partner pozícióból beszélek vele és nem csak hozzá.

A másik vetület, amit szeretnék leírni, a babajelbeszédnek a testvérkapcsolatra gyakorolt hatása. A kis korkülönbség miatt talán a szavak szintjén nehezebben oldható a testvérféltékenységből adódó feszültség, de a jelelés a nonverbális szinten mélyebben és könnyebben simítja el a nehéz érzéseket. Ez jövőbeni reményem, egyelőre a pozitív hatás abban jelentkezik, hogy Dorka is igényli a Babakezek tanfolyamon való részvételt, itthon pedig gyakran kéri egy-egy jel felidézését és együttes gyakorlását.”  

Németh Zsófia pszichológus

 

Friss hírek:

„Dorka 4,5 éves, Lilko 2,5. Nem jelelünk már a mindennapokban, csak a foglalkozásokon tanult játékokat játsszuk együtt és mutatjuk a jeleket, ami közös mókázás. Lilkó - hiszem, hogy a jelelésnek és a jelelés általi más minőségben történő kommunikációnknak köszönhetően - nem egészen 1,5 éves kora óta mondatokban, egyre bővülő szókinccsel csodaszépen beszél. A legnagyobb örömet számomra az okozza, hogy képes az érzelmeit is megfogalmazni, így a dackorszak is gördülékenyebben zajlik, mint Dorkával. Hálás vagyok a jelelésnek, nemcsak a hatékonyabb kommunikáció, hanem a családi kapcsolatok mélyebb és sokrétűbb vetülete miatt is.” 

Németh Zsófia pszichológus