Babajelek az érzelmek tengerén | Beszélő Babakezek

Babajelek az érzelmek tengerén

A Beszélő Babakezek tanfolyamokon az érzelmeknek fontos szerep jut: egyrészt az órák vidáman telnek, másrészt komoly figyelmet fordítunk az érzelmeket kifejező babajelek alkalmazásának módjára és jelentőségére.
A gyerekek születésüktől fogva képesek kifejezésre juttatni olyan alapérzelmeket, mint az öröm, a harag vagy a szomorúság, azonban ezeket az érzelmi állapotokat a születésük után hosszú hónapokig nem tudják beazonosítani. Az érzelem típusát (negatív vagy pozitív), illetve az intenzitását (kicsit vagy nagyon heves az érzelem) azonban már ezekben a hónapokban is érzékelik.

Az érzések beazonosítására, kezelésére a szülők tanítják meg a mindennapok során a gyerekeket. Ez a folyamat a szülők részéről nagyrészt ösztönösen történik, azonban a fontosságát és a szülők lehetőségeit fontos tudatosítani.

A gyermek aktuális érzéseit a szülők a saját arcuk némileg eltúlzott mimikájával jelzik vissza. Gondoljunk csak bele: a kicsi beüti a lábát, sír – Anya, Apa fájdalmas, szomorú arckifejezéssel kezdik el a gyermeket vigasztalni: „aúú, ez most bizony fájhatott, nem csoda, hogy így elszomorodtál”. Ezt követően azonban már változik a hanghordozás is, ahogy biztosítják a gyermeket, hogy a fájdalom mindjárt elmúlik, esetleg már vidámabb hangon rá is olvasnak a sebesülésre, simogatva a környékét: „nyúlháj, majomháj, ha meggyógyul, majd nem fáj. Pacs-pacs-pacs!” – és meg is paskolják a gyermek valamelyik testrészét (nem feltétlen a fájósat). 

Mi is történik? A szülő mimikával és szóban beazonosítja a gyermek érzéseit, majd ösztönösen áthangolja a gyermek negatív érzelmeit pozitívabbá. 

A babajelek használatával a szülők még inkább tudatosítani tudják az adott érzelmet a gyermekben, hiszen a mimikán és a hanghordozáson túlmenően még egy gesztust is csatolnak az érzéshez. Fontos, hogy nem csak a gyermek érzéseit érdemes visszajelezni, hanem a szülő a saját érzéseit is jó, ha megnevezi és jeleli. A gyerekek így a szülőt utánozva hamarosan saját maguk is be tudják azonosítani és a babajelekkel ki tudják fejezni az érzéseiket. Hiszen a babajelbeszédnek ez a lényege: lehetőséget biztosít a babák számára, hogy gondolataikat, érzéseiket, szándékaikat már a beszéd megindulása előtt is ki tudják fejezni.

Több év tapasztalata alapján megállapíthatjuk, hogy az érzelmeket kifejező babajelek még a beszéd megindulását követően is évekig használatban maradhatnak. Felnőtt embernek is sok esetben nehéz elmondani az aktuális érzéseit, egy gyermeknél sincs ez másként. Mutatni, jelelni könnyebb lehet, akár még kisiskolás korban is!

Az érzelmek megélése, beazonosítása és megfelelő kezelése, amiben a szülő minta a gyermek számára, nagyon fontos az ember egész életében. Az érzelmeket kifejező jelek alkalmazásához az oktatók bevált stratégiákkal segítik a szülőket annak érdekében, hogy az érzelemszabályozás nagyon fontos képességének kialakulását a szülők hatékonyan tudják támogatni. A Beszélő Babakezek módszerei segítségével akár azt is meg tudja a kisgyermek mutatni, hogy hol fáj neki, megkönnyítve egy orvosi vizsgálatot, vagy, hogy mitől ijedt meg. A szülő pedig a gyermek tényleges problémájára tud reagálni, hiszen érti, hogy mi miatt sír.
 

Jindáné dr. Labádi Gabriella
Beszélő Babakezek babajelbeszéd-oktató
Szülő-csecsemő, kisgyermek konzulens


Felhasznált szakirodalom: 
Hédervári-Heller Éva: A szülő-csecsemő konzultáció és terápia (Animula Kiadó, 2008)
Alicia F. Lieberman: Érzelmek kisgyermekkorban (Jaffa Kiadó, 2017)