Túl erős kötődés? | Beszélő Babakezek

Túl erős kötődés?

Egyszer egy „szakmai kritikát” kaptam, mondván: Valóban, „a Beszélő Babakezek program erősíti a szülő-gyermek köteléket, segíti, hogy a szülő jobban ráhangolódjon a gyermekére és jobban megértse őt, de vajon nem lehet az, hogy túlságosan kötődik majd az a gyermek az anyjához?

Azóta sem tudom felfogni ezt a gondolkodásmódot. Nem értem, hogy lehetne a Beszélő Babakezek módszer alkalmazásának eredményeképpen „túlságosan” kötődni.

Ahogy próbáltam boncolgatni a fenti kinyilatkoztatást, arra jutottam, hogy a véleményt mondó egyben nagymama is, és attól tarthatott, hogy az akkor csecsemő unokája a jeleknek köszönhetően egy olyan mély, erős kapcsolatot létesítene az édesanyjával, amelyből ő nagyszülőként kívül rekedhet, mert esetleg nem értené meg a gyermek beszéd előtti jeleit, csak a szülő.

De pontosan a kommunikáció sikeres volta teszi nyitottá a gyermekeket a másokkal való kommunikációra is.

Az elmúlt több mint 10 év során pszichológusok, védőnők, gyógypedagógusok, bölcsődei gondozónők nemcsak távolról mondtak véleményt a Beszélő Babakezek programról, hanem „beavatottként” saját tapasztalat és személyes élmény alapján támogatják a programot. (Szakértői véleményeket itt olvashatsz: https://babakezek.hu/blog/tag/szakertoi-velemeny)

Ha a szülőkön kívüli környezet támogató, nyitott a gyermek felé, akkor egyszerűen nem is tud jelentkezni az előbbi „probléma”. SŐT! Pontosan a jelek lehetnek a legfőbb kapcsok a még nem beszélő gyermekhez azoknak, akik szeretnének hozzá kapcsolódni.

A Beszélő Babakezek Blogban már olvashattunk a legszűkebb családon kívüli „külsősök” élményeiről:

Nagymamáktól, akik lelkes hívei a babajelbeszédnek: „Hihetetlenül elveztük, hogy Vince már 8-9 hónapos korában kommunikál környezetével” – mesélt egy nagymama nekünk a jelelős élményeiről. De olvashattunk bölcsődei kisgyermeknevelőktől is a jelelés egész csoportra ható előnyeiről.

MOST egy bébiszittert mutatok be nektek, aki elmondja, miért is jó jelelni, idegenként egy családba csöppenve mit nyújthatnak a jelek.

Babakezek tanfolyamonPántya Petra bébiszitter két gyerkőccel (Lili és Márton) jár hozzám a Beszélő Babakezek tanfolyamokra. A gyermekek édesanyja már korábban járt Babakezekre. Amikor a kicsi is megszületett és egy bébiszitter csöppent a családba Petra személyében, az anyuka okosan leküldte Petrát a tanfolyamra, hogy megtanulja a babajelbeszédet az alapoktól. Az első tanfolyam után Petra több játszótanfolyamra is járt a gyerekekkel. Petrát kérdeztem a tapasztalatairól:
 

Az anyuka már rutinosan jelelt a nagyobbik gyermekkel, nehéz volt neked csatlakozni hozzájuk? Nem érezted kívülállónak magad?

Épp ellenkezőleg! Minden nap vártam, milyen újdonságot tanulhatok az anyukától és Lillitől! Az énekek, a játékok, a mindennapi rutin, az étkezések, a tisztálkodások, minden olyan színes és mesés a jelek által. Egy kis pluszt ad az olykor szürke hétköznapokba. Egy olyan kapcsolatot, amire felnőttként is büszke vagy, hiszen életed végéig tanulsz, és amikor kisgyermekkel, babával közösen teszed ezt, az óriási élmény.

Alig vártam, hogy Mártonnal együtt járjunk Hozzád, és az alapoktól kezdve megtanulhassam a babajeleket. Az alaptanfolyam után pedig a jatszótanfolyamok is nagyon tetszettek, lazábbak voltak és rengeteg ötletet adtak az itthoni játékok újragondolásában. Megismertünk nagyon kedves anyukákat és babáikat. Jó érzés volt olyan emberek közt lenni, akik hasonlóan gondolkoznak a kisbabáikkal kapcsolatos kérdésekben. Apropó kérdések! Bármit kérdezhetsz, bármikor. Segítőkész a csoport, motiváló és feltölt.

Többen kérdezték, hát az anyuka? A válasz egyszerű: ő már profi szinten tart, kaptam egy lehetőséget, hogy én is megtanuljam. A pozitív visszajelzések nagyon tetszettek, voltak, akik megkerestek, van-e szabad kapacitásom, vigyázzak az ő babáikra is. Úgy gondolom, hogy akik nyitottak az új dolgokra, nem félnek a változástól, azoknak érdemes legalább az alaptanfolyamon részt venni, akár családosan is. Úgy még jobb!
Hihetetlen érzés, közben nagyon vicces is. Hiszen, ha egész nap a majom jelét mutatja a gyerkőc, mert az a kedvenc plüsse, akkor elgondolkozik az ember: egész nap a majom jár a baba fejében?
 

Hasznosnak érezted a jelelést a mindennapokban? Miben segítettek a jelek?

Ki ne érezné hasznosnak azt,  hogy a baba megmutatja, mit szeretne, mit lát, milyen következtetéseket von le a világból, amit szépen lassan felfedez! Nincs félreértés, nincs sírás, mert egyértelmű számunkra, mi a kívánsága. Legyen csak a játszótérre menet a példa! Motorosok, autósok, babák, villamosok, és még sorolhatnám, hiszen minden érdekli! Van, hogy percekig csak ugatunk, és mutatjuk a kutya jelét. Aztán Márton meglát egy cicát - el is kezd nyávogni, pödri a kis “bajszát”, mutatva a cica jelét! Leérve a játszótérre énekelve mutogatjuk a kedvenc Babakezek dalunkat, megbeszéljük, mikkel játsszunk, és azt is, hogy a hinta után motorozunk haza. A homokozó közepén mutatja, hogy szomjas. Jellel keresi a testvérét, ha ő éppen a mászóka tetején van. Egyszóval: a leghasznosabb dolog, amíg nem beszél. Miután szótagokat mond, már lehet, csak mókázás lesz köztünk, ami színesebbé teszi az egész napunkat! Nagyon sok mondóka, ének, tánc, mese sokkal izgalmasabb, élménnyel telibb a jelelés által. 

 

Van-e kedvenc jelelős sztorid? 

Szinte csak az van! A méhecske és a légy jele után azt vettem észre, hogy a villamoson ülve folyamatosan mutat valamit. De csak egy ujjal. Márton kicsit elnagyolja a jeleket, de mindegyik felismerhető. Ő mutatta a villamost! Pedig abban a 15 percben pont nem mutattam neki, ennek ellenére akárhányszor elment mellettünk egy, ő mutatta. MINDENKINEK. Annyira büszke magára, hogy mosolyogva összeszedi az emberektől az elismerő pillantásokat. Van, hogy viccelődik is. Megkérdem, kinek vágjam le először a körmét, mutatja a nővére “jelét”, ne vele kezdjem a manikűrt.
Amikor mesét szeretne olvasni, és én elkezdek neki énekelni egy pillangós dalt, szinte felháborodik, hogy maradjak csendben, ő a mesekönyvet szeretné, már keresi is, melyiket. Mentségemre szóljon, nála nagyon hasonlít a két jel (könyv és pillangó). 
Az egyik legnagyobb megtiszteltetés pedig az, amikor ebéd közben cuppant egyet a kis ujjával, jelezvén, finomat főztél, Petra! 

A Beszélő Babakezek program nemcsak az anyukákat viszi közelebb a gyermekeihez, hanem bárkit, aki kész ráhangolódni a gyermekekre és nyitott az új módszerekre.

Várunk az őszi Babakezek tanfolyamokon

Budapesti tanfolyamokat itt találod
Vidéki oktatók és tanfolyamait itt találod.