Babakezek az óvodában

Olvashattál már arról, hogy a babakorban megismert jelkincs olyan kincs, amelyet akár a beszéd megindulása után is használhatunk. Több Beszélő Babakezek oktató is tartott már jelelő foglalkozást az óvodában.


Zentai Kata, a Beszélő Babakezek program vezetője:

„Az ovisok lelkesen és örömmel szívták magukba a jeleket; közösen jelelve énekeltünk, mondókáztunk, forgattuk a Beszélő babakezek könyvsorozat köteteit. A nagycsoportosok rájöttek, hogy milyen jók a jelek titkos beszédre is, de beszéltünk a siketekről is, akik nemcsak játékként, hanem a mindennapi életben használják a jeleket.”


Béczi Betti, a Beszélő Babakezek Pécs oktatója:

„Az ovisokkal jelelni nagyon izgalmas és hihetetlen élmény. Ők az a korosztály, akik pillanatok alatt szippantják magukba és azonnal kérnek újabb és újabb jeleket.
Az ovisokkal való jelelés számomra kikapcsolódás és feltöltődés. Nagyon szeretek hozzájuk menni. Amikor a csoportszobába lépve csillogó szemmel, nagy mosollyal az arcukon futnak felém és kíváncsian kérdezgetik „mit hoztál?” (kellékeket a foglalkozáshoz), az igazán jó érzés. Ennél már csak az a szívmelengetőbb, amikor megtudom, hogy én voltam a motiváció arra, hogy összepakolják a csoportszobát.

A gyerekek élvezik és igénylik a jeleket. Büszkék magukra, hogy másképp is kifejezhetik magukat. Nagyon érdekes és izgalmas ez számukra.
Többször hallom a szülőktől, hogy a gyerekek otthon is „gyakorolnak”, játékaikba beépítik a jeleket és arra buzdítják a szülőket, ők is tanuljanak jelnyelvet, hogy minél több jelet tanulhassanak otthon is.”