Babakezek hősök Eger Váránál | Beszélő Babakezek

Babakezek hősök Eger Váránál

Prepukné Sánta Adrienn és kisfia Bende (17 hónapos) Egerben jártak Beszélő Babakezek babajelbeszéd-tanfolyamra. Adrival beszélgettem a jelelős tapasztalataikról.
 

Hogyan találkoztál a babajelbeszéd-módszerrel először?

Az egri Babakezek oktatótól, Kovács Andreától hallottam először róla. Épp abban az időben járt hozzád Budapestre az oktatóképzésre, hogy Egerben is megismerhessék az anyukák a módszert.
 

Milyen bizalommal indultál neki a módszer sikerességének?

Azt gondoltam, hogy ha nem is lesz fogékony rá Bende, akkor is hasznos lesz, mert ismerkedünk új dolgokkal, kikapcsolódunk, más környezetben leszünk. De bíztam benne, hogy azért menni fog nekünk is. Bende 7 hónapos volt, mikor elkezdtük a tanfolyamot.
 

Milyen ütemben haladtatok a jelekkel és hány jelet használ most Bende?

Nagyon büszke voltam, mert az első jelet kb. 4 héten belül visszajelelte, ez a lámpa volt, innentől pedig nem volt megállás. Heti szinten jöttek az új jelek. Mára ez napi szintű / összekapcsolt jelekké alakultak, pl. naphal (nap – hal). Valamelyik este például megtudtam, hogy bizony neki van már passzív szókincse is: nagyon szerette volna az apukája fényképezőgépét megkaparintani, odament a szekrényhez nézett fel a polcra és mutatta a jelét (előtte soha nem használta ezt a jelet, pedig régóta mutattam). Mindezek mellett egyre többször elsőre visszajelel és előfordul, hogy a „hol van” vagy a „még” jelével kéri, hogy mutassam meg neki az új jelet. Napról-napra finomodnak a jelek, egyre pontosabbak Bende kézjelei. Sajnos már nem tudom nyomon követni, hogy hány jelet használ, de 60-70-et biztosan.
 

A jelekkel párhuzamosan hogyan alakul Bende beszédfejlődése?

A jelelés mellett nagyon hamar elkezdett szavakat és szótagokat mondani. Vannak bizonyos jelek, amiket elhagyott, mert már kimondja a szót, de van olyan is, amit párhuzamosan mond és jelel is. Amik a kedvencei, azokat mutatja és mondja is egyszerre, ezzel tudjuk, hogy nagyon fontos a számára pl. a hajó, a bici (bicikli).


Mi az, ami legjobban meglepett a babajelbeszéd kapcsán?

Mai napig meglep, hogy ki tudja fejezni magát vele és én megértem ezt. De előfordult, hogy álmában is jelelt, ma már álmában beszél is.
 

Miben segített Nektek a babajelbeszéd?

Talán a legjobban a „még” jelét szeretjük. Én tipikusan az az anyuka vagyok, aki aggódik, hogy „jaj, evett eleget”, „vajon nem maradt éhes?”. Ebben nagyon sokat segít most is a jelelés. Kezdetben még az ételek, leginkább a gyümölcsök kiválasztásában is segített, így tudtam, melyiket szeretné enni.
 

A párod és a családtagok is részt vesznek a jelelésben?

A férjem igen, az elejétől velünk együtt csinálja. A szüleim és az unokatesók is nagyon sok jelet megértenek már, bár elég szkeptikusok voltak. Azóta bekapcsolódtak ők is.
 

A babajelbeszéd-tanfolyamokon mi tetszett a leginkább?

Andi nagyon kedvesen fogadott mindenkit, türelmesen válaszolt minden kérdésünkre. A tanfolyamon megismert szülőkkel mai napig tartjuk a kapcsolatot, nagyon jó közösség alakult ki. A legjobb az volt, hogy mindenki együtt csinálja és egymástól is tanulhatunk mi is és a babáink is. Illetve a játékos megoldása az egésznek. Azóta jártunk már játszótanfolyamra is, az sokat segített, hogy új lendületet kaptunk.
 

Mesélj el nekünk egy kedves kis történetet a jelelésetekkel kapcsolatban!

Ennyi hely nem lenne, mind nagyon kedves nekünk. Talán az egyik nagy kedvenc szintén a „még” jeléhez köthető. A szüleimnél voltunk, mikor apukám leült enni. Adott neki egy darab husit, Bende megrágcsálta, lenyelte és lelkesen fordult vissza, hogy bizony „még” kér belőle. Ő engem kérdezett, hogy „mit mutatott”? Én pedig elmondtam neki, hogy szeretne még egy falatot. Papa nagyon boldog volt, hogy Tőle is kér még.
 

Bende, Anita, Anna, Fanni, Bálint és Bence az egri Beszélő Babakezek tanfolyamon: