Babakezek tanfolyamok gyógypedagógus szemmel | Beszélő Babakezek

Babakezek tanfolyamok gyógypedagógus szemmel

foto: tanfolyamonMeixner Szilvia kisfiával, Ádámmal az alaptanfolyam után négy játszótanfolyamon is részt vett. Együtt követhettük, hogy a csoport legkisebbike, Ádi hogyan növekszik, hogyan fordul egy-egy játékhoz egészen piciként majd rangidős „nagyfiúként”. Öröm látni a fejlődését, a magabiztosságát, a nyitottságát. Így ír Szilvi a Beszélő Babakezek tanfolyamon tapasztaltakról:

Gyógypedagógusként dolgozom értelmileg akadályozott gyermekekkel. Egyik kolléganőm ajánlotta Katát, mikor kiderült, hogy gyermeket várok. Munkám során ismerkedtem meg az alternatív kommunikáció fogalmával, mely lehetőséget teremt, hogy jobban megérthessem az értelmileg akadályozott gyermekeket és számukra is az önkifejezés egyik eszköze lehet. Így érthető, hogy érdeklődve és kíváncsian vártam, hogy kisfiammal megismerkedhessünk a babajelbeszéddel, ami lehetőséget nyújt nekünk szülőknek babáink megértésében, mielőtt beszélni kezdenének. Érdekelt a tanfolyam, mely a kisfiammal való kapcsolatot elmélyítheti és szakember szemmel megfigyelhetem, hogyan lehetne értelmileg akadályozott gyermekek esetében hasznosítani az itt tanultakat.

Nagyon pozitív élményekkel gazdagodtunk kisfiammal. A foglalkozások gyermekközpontúak voltak, a játék állt a középpontban. Kata szemlélete, hogy a szülőket tanítsuk meg játszani a gyermekeikkel nagyon közel állt hozzám. Kisfiamon láttam, hogy hétről hétre, hónapról hónapra hogyan nyílik meg, mert érdeklik a feladatok. Kata mindig fel tudta kelteni a figyelmét és ugyan Ádi fiam később kezdte el használni a jeleket, ma már ügyesen alkalmazza a számára fontos jeleket.

Egy apró történet életünkből: Hazafelé tartottunk egyik este autóval, mikor a városból kiérve megszűnt a közvilágítás, kisfiam egy pillanat alatt úgy reagált, hogy befogta a szemét, így mutatva, hogy sötét van. Ezután hatalmas mosolyt kaptam, büszkeség csillogott a szemében, hogy ügyesen alkalmazta a jelbeszédet.

Számomra sokat jelentett, hogy részt vehettünk a tanfolyamokon és szívből ajánlom minden szülőnek, aki szeretné gyermekét jobban megismerni és szeretne minőségi időt együtt tölteni gyermekével. Szakemberként úgy gondolom, hogy az itt tanultakat be tudom építeni mindennapjainkba. Köszönöm Kata!”

Meixner Szilvia

 

További szakértői véleményeket itt olvashatsz.