Beszélő Babakezek a bölcsődében

Winand Barbara kisgyermeknevelő babajelbeszédes tapasztalatairól olvashatunk. Kukkantsunk be egy jelelő bölcsődei csoportba!


„Bölcsődei gondozónőként nagyon sok természetes gesztust használok munkám során, mert az a tapasztalatom, hogy ez segíti a babákat az információ megértésében. A mondókákat, dalokat kivétel nélkül így tanítom a gyerekeknek. A babajelbeszéd tulajdonképpen csak ráerősített erre. Ezáltal könnyebben és gyorsabban tudok kommunikálni a még beszélni nem tudó gyerekekkel. Fantasztikus mennyire leköti a figyelmüket és az érdeklődésüket.
 A mi bölcsink egy befogadó és multikulturális intézmény. Járnak hozzánk eltérő fejlődésű gyerekek és más nemzetiséghez tartozók is. Rendkívül  megnehezíti ezeknek a gyerekeknek a beilleszkedését a megkésett beszédfejlődés vagy éppen a magyar nyelv ismeretének hiánya. A babajelbeszéd képes ezeket a problémákat is áthidalni és hatékonyan kezelni. Ámulatba ejtett amikor azt tapasztaltam, hogy egy két év körüli fiúcska a csoportomban (aki a beszéd megjelenése előtt már aktívan jelelt) konkrét történetet képes a látott kép alapján mesélni a kezében tartott könyvből. Mindezt úgy, hogy tökéletesen átlátta az interakciókat és az ok-okozati összefüggéseket. Másfél éves volt, amikor szó szerint berobbant a beszédfejlődése. Most 26 hónaposan olyan választékosan és kreatívan használja a magyar nyelvet, ahogy egy 4-5 éves gyermek teszi. Az ő fejlődésének köszönhetem azt a felfedezést is, mennyire jól fejleszti a jelbeszéd az analógiás gondolkodást. Három gyermekes édesanyaként pontosan tudom milyen fontos lesz ennek megléte az iskolai tanuláshoz. Képzeljük csak el mekkora előnyt jelent majd a piciként jelelő, s később kamasszá érő fiataloknak ez a képesség. Míg mások kínlódva és unottan szenvedik végig a középiskolás éveiket, addig ők szinte végigszárnyalják ezt az időszakot. Hogy miért? Mert ők észre fogják venni hogy bizonyos tantárgyak/ tananyagok között vannak átfedések, hasonlóságok, összefüggések. S ez egy olyan hajtóerőként fog bennük működni, ami sokkal élvezetesebbé teheti a tanulást.

Úgy gondolom hogy a jelbeszéd a babakoron túlmutatva végig plusz előnyökhöz fogja juttatni a gyerekeket. Munkám során azt tapasztaltam hogy erősíti az érzelmi kötődést a gondozónő és a gyermek között. Sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak a gyerekek ha azt tapasztalják hogy valaki értő figyelemmel közelít hozzájuk, miközben ők a jelek segítségével pontosan közlik mire van szükségük, mi keltette fel az érdeklődésüket vagy éppen mi történik körülöttük. A babajelbeszéd sokkal kompetensebbé teszi őket, építi öntudatukat, magabiztosságukat, bátorságukat. Segít feldolgozni és megérteni az információt hiszen egyszerre több érzékszerv bevonásával történik mindez. Könnyebben megértik a fogalmakat, a különböző utasításokat. Ha veszélyre akarjuk felhívni a figyelmüket, elég csak a megfelelő jelet használni és ők szinte azonnal reagálnak rá. Szerintem egy bámulatos eszköz a fegyelmezett viselkedés kialakításához. Olyan fogalmakat lehet vele egyszerű mégis mélyreható módon megértetni velük mint pl. szeretet, öröm, szomorúság, fájdalom. Pozitív hatással van a figyelem, a memória, a finommotorika és a ritmusérzék fejlesztésére. Nagyon szeretik, amikor a dalokat, mondókákat jelekkel kísérjük. Elképesztő mennyire ügyes a kezük, és hogy milyen gyorsan képesek utánzással elsajátítani a jeleket. Számomra hozzáadott értéket jelent hogy mennyire közösség építő. Hatékonyabban tudnak egymásra figyelni és könnyebben megy egymás megértése. Plusz örömforrás számukra hogy MINDENKI egy közös nyelvet beszél. Olyat, amit mindenki megért. Ilyenkor egymásra néznek és összemosolyognak beszélő és nem beszélő gyerekek egyaránt. Ezeket a pillanatokat szeretjük igazán, mert ilyenkor sokat mókázunk. Egy sokkal nyugodtabb és derűsebb légkört teremt amelyben kevesebb a hiszti és a sírás. A Beszélő Babakezek módszer bevezetése óta azt tapasztalom, hogy jelentősen csökkent a csoport zajszintje. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen azóta a gyerekek mosolygósabbak, nyugodtabbak, és én is sokkal frissebbnek és kiegyensúlyozottabbnak érzem magamat. Ki ne szeretne ilyen bölcsibe járni vagy ilyen helyen dolgozni? Érdemes lenne minden bölcsődében bevezetni.”

 

További szakértői véleményeket olvashatsz itt: babakezek.hu/blog/tag/szakertoi-velemeny

 

Hozzászólások

Zentai Kata képe

A legutóbbi blogposzt kapcsán (babakezek.hu/blog/sikerkent-eli-meg-hogy-megertjuk-a-mondanivalojat) felmerült a kérdés, mi lesz, ha bölcsibe megy a jelelő gyermekünk.

Szerencsére már vannak haladó szellemű bölcsődék, ahol alkalmazzák a Beszélő Babakezek módszert! Köszönjük Barbi a beszámolót! További sok sikert és örömet a munkádban!


Óriási LIKE és <3

----
Milla