Sikerként éli meg, hogy megértjük a mondanivalóját

Petra kislánya, Panka még nagyon pici, most múlt egyéves. Még nem beszél, de a jelek segítségével hatékonyan és kellő időben képes a szülei tudtára adni szükségleteit, és nagyon élvezi, amikor megértik gondolatait.

„Pankával 6 hónapos korában kezdtük a Beszélő Babakezek módszert. Jó néhány hónapot kellett várnom, míg a babám visszajelelt, végül 9 hónapos kora körül kezdte jelelni az "enni"-t. Szépen mutatta, amikor megéhezett, egyúttal a kétkedő családtagokat is meggyőzte a babajelbeszéd működéséről.

Hamarosan az "aludni" jele következett, ami igazán nagy segítséget jelentett és jelent a mai napig. Leginkább azért fontos számunkra ez a jel, mert a kicsi még azelőtt jeleli, mielőtt a fáradtság klasszikus jeleit látnánk rajta, így megelőzhetjük a túlpörgést és megkönnyítjük az elalvását.

Ahogy kislányunk nő és ügyesedik, egyre többet jelel. Nagy élmény látni, amikor az akvárium megtekintése után a halacskás matricára is ráismer, vagy imigyen közli, hogy felismerte apa fényképét. Azt is nagyon élvezi, amikor jelel valamit és mi ki is mondjuk, mit mutat - vagyis sikerként éli meg, hogy megértettük a mondanivalóját.

A jelelési "karriert" egyelőre a bölcsis időszak veti vissza. Bár igyekeztem a gondozónőkkel is megosztani kislányunk tudományát, úgy tűnik, nem igazán tudnak erre figyelni és az előnyeit élvezni. Hozzá kell tennem, hogy nem az ő hibájuk. A gyerekek sokan vannak, ők pedig minden fáradozás ellenére jó esetben is csak ketten. Otthon mindenesetre nem hagyjuk abba a jelelést és reméljük, még sok értékes percben lesz részünk ennek köszönhetően.”

 

Én sok jó példáról  tudok a bölcsis nénikkel kapcsolatban, többen nyitottak a babajelbeszédre. Nektek mi a tapasztalataitok?

Kinek volt szintén az első jelei közt az "enni" jele?

 

További szülői élményeket olvashatsz itt: babakezek.hu/blog/tag/szuloi-elmeny

 

Hozzászólások

Betti képe

Nagyon várom már azt, amikor nálunk is olyan természetes lesz a bölcsikben a babajelbeszéd, mint amerikában. Biztos, hogy nagyon sokat lendítene a hatékonyságon, ha a bölcsis gyerekekkel napközben a kisgyermek-nevelők is használnák. Nem beszélve róla, hogy mindenkinek könnyebb lenne a napja :) Már volt egy kisgyermek-nevelő tanítványom. Lehet, hogy valami elindult? ;) 

Betti