Érdemes bizalmat szavazni a módszernek és főleg a babának

Gerendai Zsuzsanna már második gyermekével kommunikál babajelek segítségével. Most a nagy tanítja a kicsit épp a jelekre, ami nagyon megható.

- Kislányod már beszél, ám most a kisfiad is elkezdte használni a babajeleket. Mesélnél a kezdetekről?

- Léna 3 éves, gazdag szókinccsel, nagyon fejlett kommunikációs készséggel rendelkezik. Már ő tanítgatja kisöccsét, Ágostont jelekre, bár saját mondanivalójához csak néhányat használ a hajdani 240 jelből. A Beszélő Babakezek tanfolyamra 1 évesen mentünk el, szerencsére, mert addig én – könyvből, saját fejem után – nem túl hatékonyan használtam a babajelbeszédet. Kata rendbe tette a fejemben a dolgokat, épp időben, mert amikor 13 hónaposan úgy igazán beindult Lénánál a jelelés, alig bírtam lépést tartani vele, itta magába az újabb és újabb jeleket. Hihetetlenül izgalmas kaland volt megtanulni például azt, hogy a hátammal is tudjam "olvasni" a jeleit, ugyanis rengeteget hordoztam őt háton és közben folyamatosan beszélt a keze.

- A kicsi is ügyes már?

- Igen, most Ágoston bizonyítja nap mint nap, hogy milyen örömet és segítséget, kompetenciaérzést jelent egy babának, hogy meg tudja mondani a kezecskéjével, hogy mit vett észre, mi érdekli. Ő most 12 hónapos, mégis aktívan kommunikál szavak nélkül is, egyre több jelet használ.

- Katával rendszeresen találkoztok?

- Igen. Szívesen járunk Beszélő Babakezek találkozókra, játszóórákra, ilyenkor valami csoda történik! Nem tudom, hogy van ez, de a foglalkozások után mindig kapunk egy lendületet, és az azt követő napokban csak úgy potyognak az új jelek! Talán Kata hozza újra és újra vissza a fókuszba nálam a dolgot, talán a gyerekek kapnak hozzá kedvet és ihletet.

- Mi volt az első jel, amit Ágoston megmutatott nektek?

- Ágoston 8 hónapos volt, mikor nagyszüleinél a falon egy képre mutatva jelelte a lámpa jelét. Persze nevettek rajta: kis butuska, az nem is lámpa. Aztán miután kitartóan mutatta, nagymamája utánajárt, és valóban: onnan, ahonnan ő nézte, visszatükröződött a kép üvegében a mennyezeti lámpa. Talán furcsa vagy szokatlan, hogy mennyire természetesen és magától értetődően használják már egészen kicsi babák is a jelelést kapcsolatteremtésre: ezért érdemes bizalmat szavazni a módszernek és főleg a babának. Ehhez nyújt nagy segítséget a könyv!

Forrás: www.minivilag.hu/A-babajelbeszedrol-a-szulok-szemszogebol.html