Fejes Andrea nyelvtanár, jelnyelvi tolmács véleménye

"Zentai Kata Beszélő Babakezek babajelbeszéd-tanfolyama, melyen 2012-ben vettem részt, egy jelnyelven alapuló, kézjeleket használó, korai baba-szülő kommunikációt segítő módszert mutat be. Gyakorló nyelvtanárként, jelnyelvi tolmácsként, és nem utolsó sorban szülőként, több szempontból is hasznosnak tartom, és másoknak is ajánlom a tanfolyamot. Hogy miért?

 1. Eszközt ad a pici kezébe, hogy már a beszéd képességének megjelenése előtt kifejezhesse alapvető igényeit. Gyermekemen tapasztalom, mekkora élményt ad ez nekik.
   
 2.  Eszközt ad a szülő kezébe, hogy már a beszédfejlődés kezdete előtt kiküszöbölje és elkerülje a kommunikációs hézagokat és félreértéseket (amelyek negatív irányban befolyásolják a szülő-gyerek kapcsolatot, valamint a szülő(k) önértékelését, és mindkét irányban növelik a kudarcélményt).
   
 3. A szülők és gyermek(ek) a tanfolyam során együtt, játszva tanulnak, ez a közös játékélmény közelebb visz a szorosabb, közvetlenebb szülő-gyerek kapcsolathoz.
   
 4. A kézjelek, jelelés rendszeres használata fejleszti a megfigyelő¬képességet és a vizuális memóriát, a figyelem tudatos irányítását és megosztását.
   
 5. A tanulásmódszertannal kapcsolatos szakmai anyagok alapvető eleme az a tény, hogy az auditív tanulás hatékonyságát messze felülmúlja az auditív-vizuális jellegű tanulás.
   
 6. A jelek használata „előkészíti a terepet”, hogy az érdeklődő gyermek később könnyen sajátítsa el a magyar (vagy bármely más nemzeti) jelnyelvet. A  magyar jelnyelv önálló nyelv, a magyar jelnyelvhasználó siketek anyanyelve. A 2009. évi CXXV. törvény a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról ezt jogszabályi keretek között is megfogalmazza. Tudjuk, hogy a nyelvismeret a felnövekvő generáció számára nélkülözhetetlen eszköz a későbbi boldoguláshoz. A plusz egy nyelvhez közelebb kerülés tehát vitathatatlan előny.
   
 7. A babajelbeszéd kíváncsiságot ébreszt a jelnyelvvel, a siket emberekkel és kultúrával kapcsolatban, sajnálat helyett érdeklődést és elfogadást ébreszt, ezáltal hozzájárulhat egy, a mainál jóval toleránsabb, inkluzívabb generáció, társadalom kialakításához.
   
 8. Számos olyan nyelvi program létezik, amely kifejezetten a kicsik rendkívüli nyelvelsajátítási képességeire épít (pl. Helen Doron Early English), mégpedig sikeresen. Ezen képességek korai fejlesztése olyan előnyhöz - a nyelvelsajátítás rutinjához - juttatja a kisgyermekeket, amely később már nem, vagy csak komoly erőfeszítések árán pótolható. Az Európai Unió többnyelvűségi politikájának egyik fő célkitűzése a nyelvtanulás ösztönzése és a nyelvi sokféleség támogatása.


Összességében tehát hasznosnak és előremutatónak tartom a tanfolyamot. Amerikában ez a módszer nagy népszerűségnek örvend, és szívből remélem, hogy hazánkban is minél több modern, nyílt látókörű, az Uniós nyelvpolitikai szempontokat szem előtt tartó kulturális intézmény veszi majd fel kínálatába."

Fejes Andrea nyelvtanár, jelnyelvi tolmács, a Jelnyelvi Kultúrsarok bloggere

Remélem téged is megfertőztelek a Beszélő Babakezek programmal a jelnyelv szeretetével.
Ha így van, ajánlom neked kövesd Fejes Andrea Jelnyelvi Kultúrsarok című blogját  "a jelnyelv világáról, a világ jelnyelveiről." 

További szakértői véleményeket olvashatsz itt: babakezek.hu/blog/tag/szakertoi-velemeny

 

Hozzászólások

Zentai Kata képe

Köszönjük Andi a véleményed. Sokat tanulhatunk belőle.