Kérdezős Nap a Blogon | Beszélő Babakezek

Kérdezős Nap a Blogon

2014. december 16-án, kedden online elérhető leszek a Babakezek Blogon lényegében egész nap, de biztosan:

8-10 óra között,
12-14 óra között,
21-22 óra között és

válaszolok a kérdésedre és szívesen veszem, ha hozzászólsz mások kérdéseihez is.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Zentai Kata képe

Jó reggelt! Mosolygós napot mindenkinek!

Várom kérdéseiteket.


Lili 9 hónaposan kezdett el jelelni. (Most lesz 1 éves.) Első jele a lámpa volt. Ebben szépen megkülönbözteti a lekapcsolás és felkapcsolás jelét is.

A problémám az, hogy azóta mindent a lámpához hasonló jellel mutat: "pápá", buborék, vegyél fel, óra (erre saját jelet vezettünk be, mert hirtelenjében kellett jelelni), ha az utcán meglát egy madarat, akkor is hasonlóan jelel, sőt, a kutyánál.

Mit tehetnék azért, hogy differenciálódjanak a jelei, azon kívül, hogy rendületlenül mutatom Neki? Nem nagyon hagyja, hogy a kezének "segítsek".


Zentai Kata képe

Szerintem gyakori eset, amit írtál. Pont olyan jeleket jelelt vissza Lili, amelyek babaváltozatai tipikusan hasonlítanak egymásra, néha kezdetben egybemosódnak (pápá, lámpa, madár, buborék, vegyél fel.) Ezek idővel különválnak, nem kell velük törődni. Rásegíthetsz úgy, hogy megkérdezed, hogy mit mutattál? A lámpával szeretnél játszani (itt jobbra dőlsz, jobb kézzel jeleled, vagy fújjak buborékot, balra dőlsz és jeleled a buborék jelét. ) De ha a „szövegkörnyezetből” megérted, hogy pá-pát intett, nem kell a hasonlósággal törődni.

Az is előfordulhat - bár a te esetben nem ezt gondolom, de elmondom - hogy még nincs olyan sok jele a babádnak, de meg van benne az igény a kommunikációra, és felfedezte már, hogy használhatja a kezét, így használja is, ezért az említett jelet (ami sok mindenre hasonlít nála) "azt" értelemben használja, ha szeretne valamit. Tehát, amikor megörül a kutyának, gyorsan akarja veled közölni, hogy lát egy kutyát, de hirtelen nem ugrik be a jele ezért mutatja a már általa ismert jelet, vagyis kb. az mondja, „Anya nézd azt!”.

Ha nem hagyja, hogy kéz-a-kézben technikát alkalmazd, akkor nem szabad erőltetni, viszont azt, hogy időnként rajta jelelj, használd többször, így például a kutya jele nagyon hamar letisztul és a helyes helyen fogja mutatni. Ha következetesen csinálod, néhány nap alatt helyesen fogja mutatni a kutyát.

A játszótanfolyam szerintem lendületet adna, hatni szokott, hogy mások is használják a jeleket. És sok olyan játékot tanulunk, amelybe nagyon jól használhatóak a jelek.


Nem értem ezt a babajelelést, ha a baba jelekkel el tudja mondani, hogy mit akar, minek törje magát, hogy szavakat tanuljon?


Zentai Kata képe

Avval, hogy a gyermek jeleket használ, sokkal hatékonyabban kommunikál. Tehát a kommunikációban lesz profibb, mint a társai, innen egyenes út vezet oda, hogy szóban is kommunikáljon. Ráadásul a minta se az, hogy csak jeleljünk, mert a szülők mindig ki is ejtik az adott szót.

A babajelbeszéd – tudományos kutatások szerint is – előbbre hozza a beszédfejlődést. Ami azt jelenti, hogy a babák átlagosan hamarabb kezdenek el beszélni és gazdagabb szókinccsel.

A Blogban volt már erről szó, javaslom, hogy nézd meg ezt a posztot: babakezek.hu/blog/a-babajeleles-segiti-vagy-gatolja-a-beszed-megindulasat

 


Tényleg! Bocsi, ha akadékoskodónak tűntem. Elgondolkoztattál… különösen ez a kommented: babakezek.hu/comment/103#comment-103

Nem mondom, hogy most rohanok a tanfolyamodra, de lehet, hogy nem is akkora hülyeség ez az egész.

 


Zentai Kata képe

:-D  Nem vagy egyedül. Még nekem is hülyeségnek tűnt elsőre és mára már küldetéssemmé vált megismertetni a babajelbeszédet az anyukákkal. Érdemes utánaolvasnod, akár itt a Blogon. Indítottam egy szakértői rovatot, amelyre folyamatosan teszek fel újabb véleményeket: babakezek.hu/blog/tag/szakertoi-velemeny

De már az is jó, ha annyit elcsepegtettem, hogy bártan használsz természetes gesztusokat, ha a babáddal beszélsz.


Valko Miriam képe

Szia Kata! Lola holnap lesz 8 honapos, meg nem kezdett jelelni, de nagyon figyel mar a jelekre es latjuk rajta, hogy erti is oket. Multkor is mikor olvastuk a babakezek konyvet - Gyere jatszani es mutattam neki, hogy ott van a lampa a kismotoron, akkor elforditotta a fejet es ranezett a lampara :-) Szoval kitartoan jelelunk neki tovabbra is. A kerdesem viszont az lenne, hogy hogyan vezessuk be a jeleket idegen nyelv tanulasanal. Mivel azt szeretnenk, hogy megtanuljon angolul, mar most elkezdtunk hozza angolul beszelni. Azt szeretnem kerdezni, hogy szerinted ugyanugy mutassuk neki a jeleket, amikor angolul beszelunk hozza, vagy inkabb egyenlore a jeleket csak a magyar nyelvhez kossuk, varjuk meg amig elkezd jelelni es csak kesobb kezdjuk jelelni neki, ha angolul beszelunk hozza?


Zentai Kata képe

Szia!

Ha már az angol nyelvet is használjátok, akkor természetesen a bevezetett jeleket ott is mutassátok, ez nem bonyolítja a dolgokat, csak inkább rendezi és könnyebbé teszi a babáknak a megértést. Erről született már egy Blogbejegyzés:

babakezek.hu/blog/babajelbeszed-szerepe-a-ketnyelvu-csaladokban

Egy dolgot azért kiemelnék. Én személy szerint nem tartom jónak az angol tanítását és tanulását, csak az angol elsajátítását. Ha biztosítani tudod úgy a nyelvi környezetet, hogy az sose tanulás legyen, hanem játék és természetes közeg, vagyis csak magába szívja a második nyelvet, mintha a szülők kétnyelvűek lennének, akkor érdemes belevágnod. Akkor viszont nagyon!


Valko Miriam képe

Koszi a valaszodat :-) Akkor hasznaljuk majd a jeleket akkor is, ha angolul beszelunk hozza. 

Hat igen, tudom, hogy az lenne az idealis, ha az egyikunk csak angolul beszelne mint a ketnyelvu csaladokban. Ez is volt a terv, meg is probaltuk, de valahogy egyikunk sem tudta elkepzelni, hogy mindig csak angolul beszeljunk vele. Ezert ugy dontottunk, hogy heti 1-2 napot angolul beszelunk hozza....szoval nem ugy csinaljuk, hogy magyarul beszelunk es forditunk, hanem az adott napon kizarolag angolul kommunikalunk egesz nap. Szerinted ez igy mukodhet? 


Zentai Kata képe

Szerintem jó. Ügyesek vagytok. Én nem tudnám csinálni. Nálunk a fiam a nagypapával csak angolul tud beszélni (feltéve, ha itt van), ezért mindig kérdezett bennünket, hogy miért nem beszélünk hozzá angolul. Mi nem tettük. De szerencsére most 8 évesen már nagyon szépen beszél angolul is. Le a kalappal előttetek, ha ezt következetesen végig tudjátok vinni. Majd számoljatok be nekem!


Valko Miriam képe

Koszi szepen smiley Egyenlore mukodik, de meg csak nemreg kezdtuk. Mondjuk hozzatartozik az is, hogy kulfoldon eltunk 7 evig, szoval nem idegen az egesz napos angol nyelv hasznalata. Es igy legalabb mi sem jovunk ki a gyakorlatbol most, hogy mar itthon elunk wink


Zentai Kata képe

hááát, így könnyű! cheeky


Szia Kata!

A kérdésem az lenne, hogy érdemes a jelelést akár iskolás korig fenntartani, és az idegen nyelv tanuláshoz felhasználni? Könnyebb lehet vele a nyelv megismerése, megtanulása? Válaszod előre is köszönöm.


Zentai Kata képe

Szia!

Én imádom a jelelést! :-)

A jelkincs egy olyan kincs, amelyet egész életen át használhatsz.

Úgy gondolom, hogy az a jó, ahogy nektek kialakul a családban. Sokszor, amikor elkezd beszélni a gyermek, akkor abbahagyja a család a jelelést, mert újabb kihívások, kaladok jönnek. Ez teljesen rendben van.

Én - és sok más szülő is - tovább alkalmazta a jeleket, csak más szituációkban. Pl.

- továbbra is gazdagabbá válik a beszéded, ha intenzíven gesztikulálsz/vagy jelelsz. A gyermekek nagyon hálásak egy látványosan elmesélt történetért, nagyon bele tudják élni magukat.

- az idegen nyelv elsajátításában is segítségül jöhetnek a jelek (én pl. elsős fiamtól jeleve kérdeztem ki az angol szavakat, így nem volt jelen a magyar nyelv. )

- bármikor, ha korlátozva van a beszéd (csendben kell maradni, messze vagyunk egymástól, tele van a szájunk, nagy az zaj, nem akarjuk, hogy a másik meghallja stb.) kiválóan előhúzhatók a jelek.

- Az érzelmek jelei is szerintem ovis és kisiskolás korban is jól jönnek.

- és nem utolsó sorban, ha siketekkel találkozunk, egy picit közelebb kerülhetünk hozzájuk, ha ismerünk néhány jelet.

Az a tapasztalatom, hogy ha egy anyuka a kicsi babájával jön a tanfolyamra, a nagyobb testvérek is hamar bevonhatók a jelelésbe, nagyon szokták élvezni ezt a játékot.

 

 


Van ez a nyereményjáték. Az unokahúgomnak szeretnék karácsonyra ajándékba adni egy babakezek tanfolyamot. De még nem menne januárban. kérdésem, hogy mikor lesznek további tanfolyamok, merjek-e venni, ha csak tavasszal megy el rá.

 


Zentai Kata képe

Kedves Fruzsi,

Nyugodtan megveheted ajándékba a tanfolyamot, küldök egy ajándékkártyát és egész évben felhasználhatja.

Babakezek tanfolyamok 2008 óta folyamatosan vannak, és nem tervezem abbahagyni! :-) Igaz, hogy még csak a januári tanfolyamokat tettem fel, de indulnak márciusban, májusban is tanfolyamok.

Figyelem! Fizesd be időben, mert csütörtökön lesz a nyereménysorsolásbabakezek.hu/ajandekozz


Köszi.


zeleanna képe

Szia!

Kisfiam 14 hónapos és már egy éves kor körül el kezdett jelelni. Nagyon szereti, folyamatosan jár a keze. :)

Az lenne a kérdésem, hogy hol tudnék új jeleket találni. Sok esetben várja a jeleket és én nem tudom.

Új könyvei vannak és tele van számomra ismeretlen jelekkel. Nem szeretném az összeset kiatalálni.

pl: szánkó, hóember, mikulás, dísz, sárkány, rénszarvas....

Hát elég sok lenne. :)

Van ilyeen "szótár"?

Köszönöm

Anna

Kaczorné Anna


Zentai Kata képe

Szia Anna!

Babakezek Játszótanfolyam! :-) Bár tudom, hogy messze van. :-(  Bár szívesen fogadnék egy jelelő nagyfiút!

De azért más lehetőség is van:

Jelnyelvi szótárak a weben, pl.:

ASL
www.aslpro.com  (itt nem érdemes a baby dictionary-t nézni, nézd a main-ben)
www.lifeprint.com
www.babysignlanguage.com/dictionary

HSL
www.hallatlan.hu

 


Zentai Kata képe

Még valami eszembe jutott, időnként - ha van rá igény - szoktam TOP 350 JEL címmel külön jelkincsfejlesztő foglalkozást is beiktatni. Csak nektek kell jelezni. Ha több érdeklődő lesz, tartok egy ilyen fogalkozást.


Szia Kata!Ma már kérdeztem,de eszembe jutott még valami.Most kezdtünk el tanfolyamra járni és kislányom már ismer több jelet is,amiket nagyon ügyesen használ.De ha jön hozzánk valaki vagy mi megyünk valahova akkor nem hajlandó semmit jelelni,pedig ha ketten vagyunk egyértelműen mutatja mit szeretne.Mit rontottam el?


Zentai Kata képe

Szia!

Ugye, nem az én tanítványom vagy? Abból sejtem, hogy  azt írod "most kezdtünk el tanfolyamra járni", nekem meg most fejeződtek be a tanfolyamaim. :-)

Lenne nekem is hozzád még egy kérdésem: mennyi idős a gyermeked?

Ugyanis kb. másfél éves koruk körül a gyermekek előtt kezd kitárulni a világ és elkezdik jobban észrevenni azt, hogy mások nem jelelnek. Velem is előfordult, hogy a fiam bőszen jelelte a szomszéd bácsinak is hogy "MÉG, MÉG" nyomja a csengőt, pedig a bácsi nem is ismerte a jelet. Majd jött a nyár, nyaraltunk és két hónap múlva visszatértünk , és nála is beállt ez a változás és idegenek előtt vagy olyanok előtt akikről tudta, hogy nem használják a jeleket, ő sem használta.

Nem minden gyermek működik így, de azért elég tipikus.


Másfél éveseke vagyunk és a Bettihez járunk. :)


Zentai Kata képe

Akkor látod, teljesen igaz a te gyermekedre is, amit az előbb írtam.

Jó éjt: Kata