Kijártuk az iskolát – tapasztalatok Zentai Kata babajelbeszéd alaptanfolyamáról | Beszélő Babakezek

Kijártuk az iskolát – tapasztalatok Zentai Kata babajelbeszéd alaptanfolyamáról

 

Puskás Kriszti tanítványom jelelős blogot vezet "Jelel a Babám!" címmel, melyet szeretettel ajánlok a figyelmetekbe. Ezúttal vendégként az én blogomba írt:

Izabella kislányom 6 hónapos korától kezdtük el használni a babajeleket. 9 hónaposan jelelt vissza elsőként, amikor is a fény jelét használta, és mire elkezdtük Katánál a babajelbeszéd tanfolyamot, akkorra már több mint 40 jelet tudott.  Szeptember közepén indult a hat alkalmas kurzus, amelyen 8 másik édesanyával és gyermekeikkel együtt igyekeztünk elsajátítani a babajelbeszéd alapjait. Számunkra különös fontossággal bírt, hogy egy tapasztalt, jól felkészült oktatónál tanulhassunk, mivel Izabellával (most 14 hónapos) és testvérkéjével, Rebekával (4 éves) együtt készítünk egy videóblogot, ahol Izabella babajelbeszédes fejlődését kísérjük figyelemmel, ill. mások jelelő kisgyermekéről szóló élménybeszámolókat is gyűjtünk.

Budapesten több helyszínen is van babajelbeszéd tanfolyam, amelyeket Zentai Kata tart, azonban egyre több Babakezek partner érhető el már vidéken is. Mi a MOM Kulturális Központba jártunk, ahol nyugodt és kulturált körülmények között tanulhattunk. Korábban ugyanitt vettünk részt egy babajelbeszéd bemutató órán is, az erről készült blog bejegyzésünket itt tudod megnézni.

Az alaptanfolyamon megtanulhattuk, hogy

 • mikor érdemes elkezdeni jelelni,
 • melyek legyenek az első jelek, amelyeket használunk,
 • miként tudjuk leghatékonyabban felkelteni a baba érdeklődését,
 • melyek a tanulást leginkább elősegítő trükkök,
 • hogyan tudjuk jól hasznosítani a tanultakat odahaza.

Az órákat megelőzően elektronikus úton megkaptuk a tananyagot, ami nem csak számos babajelet tartalmaz témák szerint csoportosítva, hanem lehetőséget ad jelekkel jól lekövethető mondókák, énekek tanulására is. Kata minden eszközt megragad, hogy a kicsik számára élvezetessé, és izgalmassá tegye az órát, sokat mondókáztunk, énekeltünk. Kata minden órára külön összeállított kis zsákokkal érkezett, amelyekben megtalálhatóak voltak az aznapi jelek tárgyai (állatok, gyümölcsök, kisautók, stb.), ezzel könnyítve meg a gyerekek számára a tanulást.

Izabella már korán reggel nagyokat mosolygott, amikor megemlítettem neki, hogy babajelbeszéd órára megyünk. Nagyon élvezte őket, az első pár percben még az ölemből szemlélte az eseményeket, de kicsit később már vidáman szaladt oda csoporttársaihoz, hogy az épp kiszemelt játékot, vagy mások tízóraiját megkaparintsa. Sokszor nézte nagy szemekkel, hogy mik kerülnek elő a kincses zsákok mélyéről, lelkesen mutatta azokat a jeleket, amelyek már ismerősek voltak neki.  A kedvence egy bohóc volt, amit Kata kiugrasztott egy dobozból; talán ez volt az a jel, amit a leggyorsabban megtanult, hogy utána egyből mutathassa nekünk, hogy ismét ezzel a játékkal szeretne játszani. Az órák végén elmaradhatatlan volt a közkedvelt buborékfújás, melynek jelét garantáltan megjegyezte minden gyerek.

A babajelek tanulása egy hosszabb folyamat, ahol van olyan nap, amikor akár több jelet is megtanul a gyermek, viszont van olyan is, hogy egy-egy héten alig használja a jeleket. Én azt vettem észre, hogy a tanfolyamon, és az azt követő napokban mindig többet jelelt Izabella. Fontos azt is elmondani, hogy az órán elsősorban az édesanyákat tanítja Kata, mivel ennyi jelet, ilyen kevés idő alatt nem lehet a babákkal ott a helyszínen megtanítani. A későbbi sikeres jelhasználat sokban múlik az anyuka szorgalmán, és kitartásán.

Tény és való, hogy otthon is el lehet kezdeni önállóan tanulni a jeleket. Miért érdemes akkor mégis részt venni egy babajelbeszéd tanfolyamon? Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy azért mert

 • szakembertől tanulhatunk, akinek feltehetjük az időközben felmerülő kérdéseinket,
 • a rendelkezésre álló - részletesen kidolgozott - tananyagnak köszönhetően fokozatosan egyre több jelet sajátíthatunk el, így adott a folyamatos fejlődés lehetősége,
 • a gyermek könnyebben sajátítja el ebben a közegben (játékok, dalok, valamint, hogy több helyről látja ugyanazt a jelet) a jeleket,
 • a sok ismétlésnek köszönhetően könnyebben rögzülnek a jelek,
 • egy jó hangulatú közösségben jobb móka a tanulás,
 • a baba nem csak odahaza használja a jeleket, hanem számára ismeretlen emberekkel is kommunikálhat, ez magabiztosabbá, kezdeményezőbbé teheti,
 • megoszthatjuk másokkal élményeinket, tapasztalatainkat.

Nagyon jól éreztük magunkat, és sokat tanultunk Kata óráin. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mivel egy különösen jó csapatot sikerült kifogni, ahol bizony barátságok is köttettek. És mi sem bizonyítja jobban azt, hogy a tanfolyam igazán jól sikerült, mint az, hogy az összes résztvevő tovább folytatta a tanulást az alaptanfolyamra épülő játszótanfolyamon.

Puskás Krisztina
www.jelelababam.hu szerkesztője

 

Ha többet meg szeretnél tudni a Babakezek közösségről itt olvashatsz: babakezek.hu/blog/tamogato-nyitott-elfogado-babakezek-kozosseg

Jártál már Babakezek tanfolyamon? Esetleg pont Krisztivel?  ;-)

 

Hozzászólások

Betti képe

Jártunk babakezek tanfolyamra,nem Krisztivel... annál jóval előbb blush 3 jelelős gyerkőcöm van és annyira az életünk részévé vált a babajelbeszéd,hogy azóta hívatásommá vált wink 

Gratulálok Krisztinek a honlaphoz! (Gyorsan csatlakozom én is smiley )

Betti


Köszönjük szépen a gratulációt, és a csatlakozást! Mi pedig gratulálunk a 3 gyerkőchöz, és az új hivatáshoz! :-)

Puskás Krisztina


Acél Andrea képe

Nagyon örülök, hogy egy tanfolyamra járunk Krisztiékkel! Mint minden tanulásban, itt is vannak hullámvölgyek, bizonytalanságok, hogy vajon jól csinálom-e, van-e haszna, vajon az én gyerekem képes-e és egyáltalán alkalmas-e rá ... De Izabellát látva eloszlanak a kételyek és csak megerősít abban, hogy jó fele haladunk. Jó látni, ahogy egy-egy általunk kiejtett szó hallatán megcsillan a szeme és mutatja a jelét! Mikor Lizával elkezdtük a tanfolyamot, annyi idős volt, mint amikor Izabella először jelelt, így egyelőre jóval kisebb a szókincse, de mutatja már a lámpát, a labdát, a madarat és a 'még' jelét. :)


Zentai Kata képe

Andi, de jó hírek Lizáról! :-)  Igen, a jó csapat mindig húzóerő. :-)


 


Örülök, hogy ösztönzőleg hatottunk! A Jelel a Babám kezdeményezésnek pont ez a lényege, hogy ha valaki kissé bizonytalan a kezdetekkor, vagy éppen később elakad a fejlődésben, akkor látva Izabelláról és más nagyon ügyes jelelő kisgyerekekről készült videókat, olvasva az ő történeteiket, erőt merítsen a már meglévő pozitív tapasztalatokból. A legutóbbi bejegyzések között láthatjuk például Kolost, aki a testvére nevének kiejtése után egyből magától mutatja, hogy szereti őt. Ez a történet is jól mutatja, hogy számos megható pillanat átélésére ad lehetőséget a babajelbeszéd, hisz ennek köszönhetően még jobban figyeli és megérti az ember a babák gondolatait.

Liza esetében én azt vettem észre, hogy az utóbbi órákon egyre több mindenben vett részt, egyre jobban érdekelték a körülötte zajló események. Nagyon ügyes, hogy a fenti jeleket már tudja! Különösen izgalmas a még jele, hiszen az első mondatok megalkotásánál ezt a jelet nagy előszeretettel alkalmazzák a kicsik. Kitartást, és sok szép pillanatot kívánunk Nektek! Remélem idővel Tőletek is kapunk élménybeszámolót, amelyet közzé tudunk majd tenni!

Puskás Krisztina