A babajelbeszéd és a „zseninevelés” | Beszélő Babakezek

A babajelbeszéd és a „zseninevelés”


A babajelbeszédnek nem célja a beszédfejlődés gyorsítása és egyáltalán nem a teljesítményorientáltság a lényeg.  Tehát azok, akik azon szörnyülködnek, hogy „a zseninevelést már 6 hónapos korban elkezdik”, tévúton járnak.

Ez azért merülhet fel a babajelbeszédet (minden háttérismeret nélkül) ellenzők körében, mert egy tévhit eloszlatása végett, miszerint gátolná a beszédfejlődést, és egyáltalán a babajelbeszédet övező értetlenkedés miatt gyakran kerül sor a babajelbeszéd előnyeinek a felsorolására. Például hamarabb kezdenek el beszélni a babák, segíti a kreatív gondolkodást, magasabb IQ, stb. Ezek tudományos vizsgálatok eredményei, de a babajelbeszéd lényegét tekintve mellékesek.

Nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a tanfolyami hallgatóimnak elmagyarázzam azt, hogy a babajelbeszéd minek köszönhetően gyorsítja a beszéd megindulását. Főként azért teszem ezt, mert minden családban akad egy „jóakaró”, aki azzal riogatja a lelkes szülőket, hogy ha ezt a módszert alkalmazzák, csak mutogatni fog a gyerek és nem kezd el beszélni. Ha végre sikerül eloszlatnom ezt a tévhitet, és kezdik megérteni, hogy a jelbeszéd csak jó és hasznos lehet a gyermeknek, akkor felbukkan egy másik típusú „jóakaró”, aki épp azon jajong, hogy minek ez a teljesítményorientáció, minek ez a rohanás, minek kell gyorsítani a beszéd fejlődését. Ezért hangsúlyozom, hogy a babajelbeszédnek nem célja a beszédfejlődés gyorsítása, ez csak egy kellemes velejárója! A szülők a babáikkal szeretnének minél hatékonyabban kommunikálni már a beszéd megindulása előtt is, egy új eszközzel gazdagítani azt, amit eddig is csináltak.

A Beszélő Babakezek babajelbeszéd-tanfolyamán a szülők elsajátíthatják, hogyan támogassák a kicsiny gyermekeik szellemi fejlődését, egy nyelvet adva nekik, aminek megtanulása olyan természetes, mint az anyanyelvé. Sem plusz eszköz, sem idő nem kell hozzá a mindennapokban, mégis gazdagabbá teszi a szülő és a baba közti interakciót. Közelebb kerülhetünk babánk világához, csodálatos érzés lesz, ahogyan jelelve kifejezi gondolatait, megtudhatjuk, hogyan képezi le maga számára a világot. Nemcsak találgatjuk és értelmezzük cselekedeteit, és használjuk ösztöneinket, hanem emellett maga is kifejezheti azt, amit szeretne, még mielőtt beszélni kezd. Öröm látni a gyermekünk arcán az elégedettséget és magabiztosságot, amikor egy-egy jelnek köszönhetően sikerül hatékonyan „elmondani” gondolatát vagy akaratát.

 

Az én (Zentai Kata) véleményemen kívül a Blogban olvashatsz több szakértői véleményt is a Beszélő Babakezek programról: babakezek.hu/blog/tag/szakertoi-velemeny

Te mit gondolsz a kérdésről?

 

Hozzászólások

Betti képe

A babajelbeszédről órákig lehetne beszélni,viszont erre nagyon kevés alkalom adatik.Ezért az emberek abból alakítanak ki véleményt,amit itt-ott hallanak és amit hozzá gondolnak.Sajnos sokkal inkább alkotunk negatív véleményt olyanról amit nem ismerünk sad Nekem 3 gyermekem van,mindhárman ismerik a babajelbeszédet és fantasztikus érzés így megélni a mindennapokat.

Hihetetlen látni mennyi minden jár a kis fejükben,nem kérdés,hogy éppen mit szeretne,miért szomorú vagy mi tetszett meg neki annyira,mit szeretne enni... vagy éppen megijedt a szomszéd kutyától de szívesen megnézné a cicát...

A nagyfiamnál még nem ismertük a babajelbeszédet és bizony látom a különbséget.

Senkit nem szeretnék meggyőzni,nem kell mindenkinek egyetérteni és nem is kell mindenkinek babajelbeszéd-tanfolyamokra járni,hiszen eddig is nőttek fel gyerekek nélküle és fognak ezek után is smiley Én csak arra kérnék mindenkit,hogy ne a "jóakarók" vagy az előitélet miatt mondjanak le róla!

Betti


Nagyon édes a baba a képen és a cikk is jó.