Mikor érdemes elkezdeni jelelni?

Az oldalunkon azt olvashatod, hogy 6-9 hónapos kortól ajánlott elkezdeni a babajelbeszédet. Persze, ettől az „ajánlott időponttól” mindkét irányba nyugodtan eltérhetsz. A Babakezek tanfolyamokra szoktak már várandósan vagy egészen picur babákkal is járni és másfél-két-hároméves gyerkőcökkel is.

Béczi Betti, a pécsi partnerem erről szóló írását fogadd szeretettel.  Zoé és Hunor példáján bemutatja, hogy soha nincs „túl korán” és nincs „túl későn”.
 

babakezek tanfolyamon"Mikor érdemes elkezdeni jelelni? A gyakran feltett kérdésre mindig azt mondom, hogy én a „Minél előbb, annál jobb. De inkább később, mint soha.” elvet vallom.
A babajelbeszédhez soha nincs túl korán és soha nincs túl későn… mindegyiknek megvan a maga előnye.

Zoé 2 hónapos volt, amikor szüleivel eljöttek a Babakezek alaptanfolyamra. Erről biztos sokaknak az jut eszébe, hogy felesleges ilyen korán, mert úgysem érti. Zoé annyira figyelt minden órán, hogy szinte le sem vette a szemét rólam (pedig a tanfolyam elsősorban a szülőknek szól). A tanfolyam vége felé szülei arról számoltak be, hogy bár még nyoma sincs a jeleknek, azt látják, hogy kislányuk nagyon figyel és igényli, hogy jeleljenek neki.

Egyszer kaptam egy üzenetet, melyben az volt, hogy Zoé tisztán és érthetően megkérdezte (jelelve), hogy hol van az apukája? Pont féléves volt, amikor újra találkoztam velük. A haladó tanfolyam első óráján kicsit szoktunk beszélgetni, hogy ki mióta jelel, hol tartanak stb. Itt is Zoé volt a legfiatalabb. Mikor ők kerültek sorra, anyukája ezt mondta: Áhh… nem jelel… szinte semmit. Csak az „apa” a „cici” a „még” a „madár”… itt a többi anyukával egymásra néztünk, és jót mosolyogtunk. Ja, ez a semmi?  Ez nem semmi, ez igenis VALAMI. Egy féléves babától, aki meg tudja kérdezni, hol van az apukája, tud tejcsit kérni, mert éhes/szomjas vagy egy kis megnyugvásra van szüksége. Tudja jelezni, hogy ő bizony hallja ám a madarakat csiripelni, és mindenből tud kérni még, ami jólesik neki…

No ez nem azt jelenti, hogy aki nem jön el 2 hónaposan, az lemaradt. Vagy innentől kezdve mindenkinek el kell kezdeni a 2 hónapos babájával. Bár tény, én azt mondom, akinek lehetősége van rá, nincs mire várni.
Mindenkinek akkor érdemes elkezdeni, amikor Ő maga készen áll rá. Akár várandós kismamaként, akár totyogó gyerkőccel.

babaEgy másik számomra nagyon kedves történet főszereplője Hunor.
Amikor anyukája felhívott, nagyon örült, hogy Pécsen is van tanfolyam, mert ő már nagyon rég szerette volna elsajátítani a módszert, de eddig nem volt rá lehetősége. Kicsit félve kérdezte, hogy ők is jöhetnek-e még vagy nekik már késő, mert Hunor másfél éves és vannak saját maga által kitalált jelei, amiket napi szinten használnak. Mondtam, hogy persze, nyugodtan jöjjenek, hiszen addig, amíg nem beszél folyékonyan, szüksége lesz további jelekre.

Lívi minden alkalom végén elmondta, ismét milyen sok új dolgot tanult. Hunor a tanfolyam alatt egy izgő-mozgó fiúcska volt, akinek többnyire csak a hátát láttuk, és igencsak megnehezítette anyukája dolgát, aki próbált minél jobban rám figyelni. Bár látszólag úgy tűnt, hogy minden sokkal érdekesebb nálam, Hunor itta magába a jeleket.  

Azóta elvégezték anyukájával a haladó tanfolyamot, plusz jelkincsbővítő órán is voltak. Jelenleg ott tartanak, hogy a szülőknek nehezebb lépést tartani a kisfiúval. Ha valami olyan dolgot szeretne, aminek jelét a szülők nem ismerik, akkor kitalál gyorsan egyet. Hunor remekül tudatja a környezetével érzelmeit, igényeit, érdeklődésének tárgyát.
Úgy látszik, a módszernek még egy másfél éves, saját jeleket használó totyogónál is van értelme."

Béczi Bernadett babajelbeszéd-oktató, Babakezek - Pécs


Korábbi blogbejegyzésemben is olvashatsz arról, hogy nem késő elkezdeni a babajelbeszédet és elmondom, milyen egyéb előnyei is vannak a nagyobb gyermekekkel való jelelésnek: babakezek.hu/blog/tul-keso-mar-babajelbeszedet-hasznalni

A pécsi Babakezek közösségről itt olvashatsz: babakezek.hu/blog/babakezek-pecs