Túl késő már babajelbeszédet használni? | Beszélő Babakezek

Túl késő már babajelbeszédet használni?


Nincs olyan, hogy túl késő. A jelkincs egy olyan kincs, amit akár egész életen át használhatunk. Megmaradhat egy-két jel, amit titkos beszédre használ a család vagy akár eljuthatunk odáig is, hogy megtanuljuk a magyar jelnyelvet és a siketekkel is tudunk kommunikálni, vagy legalábbis nyitottságra nevel a jelek ismerete. De a legfontosabb, hogy élvezzük a jelelést, az se baj, ha csak néhány babajel lesz, amit használunk. Ha örömet és plusz élményt hoz a családnak, ennyi épp elég.

Ha még nem beszél a gyermek, mindenképpen jó Beszélő Babakezek tanfolyamra járni, de ha már beszél, akkor is hasznos lehet, mert például segíti az asszociációt, megelőzi a dyslexia kialakulását, és a kutatások szerint a jelelő gyermekek jobban érdeklődnek a könyvek iránt is.

A kézjelek használata fejleszti a megfigyelőképességet és a vizuális memóriát, ezért én még óvodás, kisiskolás korban is hasznosnak tartom alkalmazását.

Ha valaki a gyermek egy éves kora után vág bele a babajelbeszédbe, sokkal korábban ér el eredményeket, ez sokszor lelkesíti a szülőt is. Gyakran már az első tanfolyami órán visszajelelnek ezek a gyerekek, persze arra is számíthatunk, hogy a berögzült szokásokat nehezebb lehet átírni (sírás-nyavalygás helyet inkább kézjelekkel mutassa), de a közös játék, élmények segíthetik a jelek elsajátítását.

Te mikor vágtál bele? Vagy mikor tervezed?


Van, aki 15 hónapos gyermekével vág bele: babakezek.hu/blog/a-babajelbeszed-segiti-a-beszed-megindulasat

Narancs-lila: a Babakezek közösség: babakezek.hu/blog/tamogato-nyitott-elfogado-babakezek-kozosseg

 

Hozzászólások

Betti képe

De jó,hogy ezt leírtad :) Én úgy örülök,hogy a 12 éves nagyfiam is használja.És ami a legfontosabb örömmel teszi ;) Egyébként én mindig azt szoktam mondani,hogy azért is örülök neki,mert ha elmegy táborba vagy tulajdonképpen bárhol találkozhat siket gyermekkel,nem azt mondom,hogy az élet nagy dolgait megtudják vitatni,de apró segítség,minimális kommunikáció létrejöhet.

Betti


Zentai Kata képe

Igen, a nagyobbak is hasznát vehetik. Köszönöm, hogy ezt megosztottad velünk. :-) Es a tanítványaimtól azt hallottam, hogy különösen jól hat a jelelés a két (vagy több) gyerek közti viszonyra.  Te is tapasztaltad ezt?


Betti képe

Nálunk egyenlőre még annyi van,hogy ha rendkívül nyűgös napjuk van már semmi sem jó,visítanak egymással meg csak úgy látszólag ok nélkül is... Akkor bedobom a "Menjünk sétálni" és a "Gyere játszani" könyveket.Egy pillanat alatt lekucorodnak mind a hárman :) lapozgatják és hát persze elkalandoznak,hogy mi mit jelent.Domi teszteli a piciket,ők meg nagyon élvezik :) Mindenki megnyugszik és rózsaszín lesz minden :D Szerintem nálunk majd később a piciknél lehet ez egy plusz kapocs/titkos nyelv :)

Betti


Zentai Kata képe

Én arra gondoltam, hogy a nagy tanítgatja a kicsiket, ahogy írtad, "Domi (a 12 éves) teszteli a piciket", ők meg nagyon élvezik". Erre a kapcsolatra gondoltam. Arra, hogy egy nagyobb gyerek egy egészen kicsivel sokszor nem tud mit kezdeni amikor megszületik és még néhány évig utána nehezen tud vele kommunikálni, de ha a nagy már ismeri a jeleket, akkor bevonható már nagyon korán a kicsikkel való játékba. :-)
 


Betti képe

Akkor azért nagyjából egyre gondoltunk :) Szokott olyan is lenni mikor Emma valami újat mutat és én nem értem rögtön mit szeretne (Emma elég nagy mozgásokkal mutatja még a legtöbb jelet) akkor Miló jön és azonnal kisegít :D

Betti


Zentai Kata képe

:-D édesek!


7 hónapos volt a kislányunk, amikor elkezdtünk neki jelelni. Tanfolyamot idén szeptemberben kezdtük el 8 hónapos babánkkal. Nagyon tetszik mindannyiunknak ez a jelelés dolog ;)