Mindenhol jelelte, ahol pillangót látott | Beszélő Babakezek

Mindenhol jelelte, ahol pillangót látott


Tolnai Judit a Babakezek – Gyula oktatója. Judit Budapesten járt kisfiával Beszélő Babakezek tanfolyamokra és annyira megszerette a módszert, hogy viszi most Gyulára is, ahova hamarosan költöznek!

Nándi első jele: a pillangó. Ki gondolná, hogy a pillangó köti le legjobban a pici gyerkőcöt?  Hangolódjunk rá gyermekeinkre! Ebben segít a babajelbeszéd.

Judit írásából megtudhatjuk, mit hozott számukra a babajelbeszéd:

A kisfiam 10 hónapos volt, amikor elkezdtük a Babakezek alaptanfolyamot. Rögtön utána jártunk játszótanfolyamra is. Nándi nagyot nőtt közben, a tanfolyam elején még csak mászni tudott, az utolsó órákon pedig már szaladgált.

Majmookák ugráltatása - Babakezek tanf.Mindig nagyon jól éreztük magunkat, különösen a Majmookák ugráltatása volt nagy kedvenc. A tanfolyam alatt igazán csak egy jelet kezdett használni Nándi: a pillangóét. Ezt viszont annál gyakrabban. Nagyon megszerette a tanfolyamon énekelt pillangós dalt, a jel segítségével kérte, hogy énekeljük. Azután mindenhol jelelte, ahol pillangót látott - nekem addig fel sem tűnt, mennyi pillangó formájú dolog van körös-körül...

Nándi 14 hónaposan kezdett  igazán aktívan jelelni, ekkor már a neki mutatott új jeleket is azonnal használni kezdte, sőt magától is talált ki újakat. A kettőnk közti kommunikáció a jelek segítségével igazán könnyen ment. Ki gondolná, mennyi mondanivalója van egy beszélni még nem tudó gyereknek! Nagyon aranyos dolog, amikor a pici "beszélgetést" kezdeményez valamiről, ami az anyukájának eszébe sem jutna, például, hogy hallja a vonatot messziről, vagy észrevett egy cicát a távolban.

Amikor Nándi 16 hónapos volt, újra beiratkoztunk a Babakezek játszótanfolyamra. Ekkor  a kisfiam még aktívabban részt vett a játékokban, ismerős volt neki a környezet, nagyon élvezte a dolgot.

Számomra az is most derült ki, hogy a beszédtanulás igencsak hosszú folyamat lehet. Nándi most kétéves, szavakat már mond, vannak hangok, amiket tisztán ejt, másokat még csak gyakorolgat. Igazi babanyelvet alakított ki magának, vannak benne hangutánzók, szavak és jelek vegyesen, ami épp könnyen megy neki. Lényeg, hogy össze tudja rakni a mondatot, hogy a "fölnőttek" is megértsék.

Összességében azt gondolom, hogy számunkra nagy segítséget jelentenek a jelek abban, hogy értsük a gyerek szükségleteit. Az pedig, hogy emellett jobban ismerjük az érdeklődését, már csak hab a tortán. Azt is öröm látni, hogy Nándi milyen magabiztosan közeledik más felnőttekhez is a mondanivalójával. Van benne egy erős biztonságérzet, tudja, hogy meg fogják érteni, mit akar közölni."