Támogató, nyitott, befogadó: Babakezek közösség | Beszélő Babakezek

Támogató, nyitott, befogadó: Babakezek közösség

Zentai Kata vagyok, a Beszélő Babakezek program vezetője. Több mint 7 éve tartok babajelbeszéd-tanfolyamokat, így sok anyuka már a harmadik gyermekével tér vissza a Babakezek foglalkozásokra.

Segítem a szülőket abban, hogy boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatot teremtsenek babáikkal és közösen átéljék a beszéd előtti kommunikáció csodáját.

Kötődő nevelés iránt érzékeny szülői közösség

Többszintű tanfolyamokat tartok, ami lehetőséget nyújt arra, hogy az elégedett szülők többször is visszatérjenek. Számukra már nemcsak a foglalkozások jelentik az értéket, hanem a Beszélő Babakezek közösséghez való tartozás is, egy kötődő nevelés iránt érzékeny, hasonló gondolkozású szülői közösséghez. A szülők a babajelbeszéd-tanfolyamokon kívül különböző közösségi tereken tarthatják velem és egymással a kapcsolatot: Facebook babakezek zárt csoport, Beszélő Babakezek találkozók, koncertek, könyvbemutatók, Jelkincsbővítő Ebédek és havi rendszerességű ingyenes tanácsadás és eszmecsere áll rendelkezésükre.

Támogató közösség

Sok szülő a gyermekével többször is részt vesz a játszótanfolyamokon, így az egyes tanfolyami csoportok édesanyái gyakran egymást támogató kis közösségekké válnak, a tanfolyamokon kívül is összejárnak a gyermekeikkel együtt és az oktatóval, és személyes, hosszú távú barátságok szövődnek.

Nyitott, befogadó közösség

A Beszélő Babakezek tanfolyamokra elsősorban ép gyermekekkel járnak a szülők, de a tanfolyamokon gyakran egy sajátos nevelési igényű gyermek is részt vesz. A Beszélő Babakezek program az elfogadás, az integráció és az együttnevelés fontosságára hívja fel a figyelmet, ezért az ebben úttörő szervezetekkel együttműködik (pl. Gézengúz Alapítvány, Down Egyesület).

A sérült gyermekek számára a többségi közösségbe való integrálódás fejlesztő erejű, a tipikus fejlődésű gyermekeket nevelő szülők és gyermekeik számára az integrált közösség az elfogadást, a nyitottá válást segíti elő. A kisgyermekek ösztönösen nyitottak, számukra természetes az elfogadás, a szülők gondolkodása pedig általuk formálódik és új látásmóddal gazdagodik.