Vida Ágnes pszichológus a babajelbeszédről | Beszélő Babakezek

Vida Ágnes pszichológus a babajelbeszédről


A Kossuth Rádió Napközben műsorának riportere ellátogatott Pécsre, Béczi Bernadett babajelbeszéd-tanfolyamára. Betti bemutatta a Beszélő Babakezek módszert, majd a szülők beszéltek élményeikről:

„A hisztiket teljes egészében kit tudtuk szűrni.”

„Sokkal intenzívebb volt a kommunikáció kettőnk között.”

„Nem is gondoljuk, hogy mi minden van a fejükben.”

„A mai napig használjuk játékként és majd együtt tanítjuk az öcsinek.”

A pécsi riport után Vida Ágnes pszichológus és Zentai Kata, a Beszélő Babakezek program vezetője élőben beszélgettek a babajelbeszédről és válaszoltak a hallgatók kérdéseire.

–  Két nagyon nagy előnyét emelném ki – mondta Vida Ágnes. – Az egyik, hogy a szülő a válaszkészségét növeli, a szülőnek segít, hogy a rohanó világban kicsit jobban odafigyeljen, vajon mit akar a gyermeke és hogy erre legyen egy közös nyelv abban az időszakban, amikor még nincsenek szavak meg mondatok. A gyerek részéről pedig oldja azt a feszültséget, hogy „szeretném, de nem tudom elmondani” és ez valóban a dackorszak nagyon nehéz időszaka. Sok hiszti elkerülhető, ha a gyerek ki tudja fejezni, ami belülről feszíti; nem érzi magát emiatt idegesnek meg frusztráltnak, mert szeretné mondani és anya nem érti. (…) Ez nemcsak egy „hobbi”, egy átmeneti dolog, hanem hosszú távon is jó hatásai vannak. (…) és ezek a módszerek segítenek egy kicsit közelebb hozni egymáshoz minket és feléleszteni az ősi ösztönöket, amik megvannak. – tette hozzá Vida Ági.

- A babajelbeszéd és a Beszélő Babakezek tanfolyamok a szülőknek megtanítják észrevenni a lehetőséget a babájukkal való kommunikációra; lényegében egy új eszközzel gazdagítják azt, amit amúgy is csinálnak, mindezt természetesen, soha nem ráerőltetve a jeleket a babákra. – összegezte a módszer lényegét Zentai Kata.

Az elhangzott riport és a beszélgetés itt újra meghallgatható: