A babajelbeszéd és a kötődés – amit a kérdőívekből megtudhatunk | Beszélő Babakezek

A babajelbeszéd és a kötődés – amit a kérdőívekből megtudhatunk

jelelő család- babakezek fotóLavács Anett, csecsemő és kisgyermeknevelő szakon írta szakdolgozatát a „A babajelek szerepe a gyermeki kommunikációban” címmel. Munkája során egy 10 kérdésből álló kérdőívet állított össze, olyan szülők részére, akik alkalmazzák a babajelbeszédet. A kérdések a mindennapi használat során kialakult tapasztalatokra vonatkoztak.  61 olyan szülő tapasztalatait dolgozta fel, akik részt vettek valamilyen babajelbeszéd oktatáson (Zentai Kata és Nyéki Márta tanítványai) és használják a babajelbeszédet a mindennapokban.

Szülők tapasztalatai a babajelbeszéd alkalmazásáról

- részlet a szakdolgozatból -

„5.6. A babajelbeszéd és a kötődés
Hogyan változott a kötődés Ön és gyermeke között a jelelés alkalmazása óta?
Ez már egy kicsit több időt igényelt a kérdőív kitöltése során, hisz arra kértem a kitöltőket, hogy fejtsék ki a véleményüket arról, hogy hogyan változott a gyermekeikkel való kapcsolatuk a babajelbeszéd alkalmazása során.  Nagyon érdekes válaszok érkeztek, melyeket hosszabban kifejtettek.

A szülők egy része úgy fogalmazott, hogy egy „külön világ” alakult  ki közöttük, ami csak az övék. Többen írták, hogy sokkal jobban megértik egymást a babajelbeszéd használatának köszönhetően. Egy szülő így nyilatkozott a válaszában:
„A jelelés biztosította a kétirányú folyamatos kommunikációt közöttünk. 8 hónaposan mutatta az első jeleket  -  amik ott és akkor jelen voltak körülötte vagy hallotta éppen  -  és 10 hónapos volt mikor rájött arra, hogy ezzel "kérni" is lehet. Onnantól kezdve nem volt megállás nála és mindennek megtanulta és aktívan használta a jelét, ami az ő világához tartozott. 16 hónaposan kezdett el szavakat használni és fokozatosan elhagyni a jelbeszédet.”

Minden válasz, amely érkezett teljes mértékben pozitív vélemény volt. 48 szülő szerint szorosabb lett a kötődés az anya-gyermek kapcsolatban. Véleményükben kifejtették a jelbeszéd sikerességét és pozitív hatásait is.

Azok a szülők, akik szerint a babajelbeszéd használata előtt is szoros volt a kötődésük, kifejtették a véleményüket a jelelés pozitívumait illetően. Ezen pozitív hatások között szerepelt, hogy gyermekeik bátrabban kommunikálnak, nagyobb lett a nyugalom, vagy a közös nyelv már egy jó játékká vált az életükben. Elmondták, hogy a családtagok is megtanulták a jelelést és már ők is így kommunikálnak a még nem beszélő kicsikkel. A testvérek között is sikeres a jelbeszéd használata, jobban megértik egymást. Sok olyan választ is adtak, hogy a babajelbeszéd egyfajta öröm a baba számára, hogy ki tudja fejezni magát, így egyértelművé vált a kommunikáció. Sokat segít a mindennapi életben a jelelés és nem csak a felnőtt érti meg a gyermeket, hanem a gyermek is megérti a felnőttet, így a kommunikáció 100%-ban kétirányú.”

 

Korábbi blogposztokban is volt szó a kötődő nevelésről: babakezek.hu/blog/tag/kotodo-neveles