A hisztik eltűnnek? | Beszélő Babakezek

A hisztik eltűnnek?


A babajelbeszéd megszűnteti a hisztiket? Nem. És a hisztikre szükség is van, hiszen az éntudat kialakulása, az én és a másik elkülönülésének ráeszmélése bizony megterhelő hisztikkel is együtt jár. Az egy-három éves korú gyermek felfedezi önmagát, a saját képességeit és elkezdi feszegetni a határait és persze most, azonnal akar mindent. Semmi vész, minden gyermek átesik ezen a perióduson.

Viszont azok a hisztik, amelyek a meg nem értettségből adódnak, jelentősen csökkennek a jelelésnek köszönhetően.

Az egyik anyuka mesélte, hogy a „hisztik a tizedére csökkentek”, amikor elkezdtek jelelni. És mások is hasonlóról számolnak be: „Nálunk sem volt jellemző a hiszti, vagy frusztráltság a meg nem értettség miatt, nem voltam stresszes, hogy nem értem a gyereket, sőt!” Egy pedagógus édesanya írta: „Erre a korszakra jellemző a tárgyakra való rámutatás, ám ez nem mindig egyértelmű. Nálunk a hisztizés helyett egyértelműen tudja a gyermek kifejezni önmagát.”

Olvasd el a teljes interjúkat a babajelbeszéd és a hisztiről:
babakezek.hu/blog/tag/hiszti

A te babádnak is segített a babajelelés?

 

Hozzászólások

Betti képe

Sziasztok!

Nálunk a kisfiam mesterfokon műveli a hisztit,úgyérzem ennek soha nem lesz vége... DE!Soha nem azért,mert nem értjük meg,hogy mit szeretne.Ő nagyon hamar kitapasztalta,hogy a hangjával szinte bármit elér.Főleg apánál wink Rettenetesen erős és nagy hangja van.Ha valami 10mp-en belül nem úgy történik ahogy elképzelte visít.A kislányom nem hisztis.Ő most másfél éves teljesen jól megértjük mikor mit szeretne.Nem csak mi,általában azok is akik csak ritkán találkoznak vele.A jelek nagyon sokat segítettek,hihetetlenül kommunikatív pici kora óta.Nem azt mondom,hogy ő soha nem hisztizik,de nagyon-nagyon ritkán,és ő sem azért mert nem értjük.Néha megpróbálja utánozni a bátyust,csinál egy kis műbalhét olyankor viszont ő nagyon cuki smiley Ami igazi hiszti nála,az nagyon-nagyon ritka.Mindig meg is lep vele.

Betti


Zentai Kata képe

Sajnos a "műbalhé" nálunk is megy. A fiam az óvodában tanulta meg, azóta szokta alkalmazni, pedig mi sose dőlünk be ennek. És annyira látszik, hogy direkt csinálja,  és persze jó hangosan. Szerencsére így hamar ki is zökkenthető belőle.

Többiek?