A baba első jele | Beszélő Babakezek

A baba első jele

A fiam első visszajelelt jele a szopni/tejecske jele volt. Annak ellenére, hogy ezt a jelet én mindig egy kézzel mutattam neki, ő rendkívül izgatottan, két kézzel jelelte. És nagyon sokáig használta ezt a jelet. Az „enni” jelét is hamar megtanulta és annyira gyakran jelelte, hogy a férjem azt mondta, „Berci állandóan azt jeleli, hogy „enni”. Ennek ellenére az „enni”-nek rövid virágkora volt, mert hamar elkezdte mondani is, így a jelet gyorsan elhagyta.

Kedvenc jelei voltak: telefon, porszívó, hajszárító, cica, madárka, autó, repülő, csillagok (és még rengeteg más, hiszen másfél évesen több, mint 100 jelet használt). Igéket is jelelt: felébred, állj!, sétálni stb. Kedvenc étele a dinnye volt, így gyakran mondta: „kérek még dinnyét- én meg elolvadtam attól, hogy a még nem beszélő gyermekem ilyen szépen kifejezi magát, és természetesen adtam még és még és még dinnyét.

Szívet melengető jele volt a szeretlek, amit soha nem hagyott el, még a mai napig (8 éves) jeleli nekem.

Sok tanítványom első jele a lámpa volt. Ígértem, hogy egyszer készítek erről egy statisztikát, mert olyan sok gyerkőcnek ez volt a legelső jele.

Nálad mi volt a babád első jele?
 

Ha többet szeretnél megtudni arról, hogyan jeleltem a babámmal, itt olvashatod: babakezek.hu/blog/beszelo-babakezek

Hozzászólások

zeleanna képe

Sziasztok!

Az én kisfiam első jele is a lámpa volt, de nagyon gyorsan követte a "még" és "elég".

Anna

Kaczorné Anna


papkata képe

lámpa :) Emma pár napja mutatja. Árnika első jele a kuku volt (buláta vagy kölesgolyó - ez saját jel volt), aztán a banánt mutatta következőnek.

Pap Kata


Sziasztok!

Nálunk is a lámpa volt az első! :) Azóta már mondja is jel mellé: ámpa! :)

Erika


Zentai Kata képe

:-) Ugye, hogy mondtam, hogy sok babának ez volt a legelső jele: LÁMPA. :-D

De azért nyugodtan hozzászólhatnak azok is, akiknek nem! Hogy hiteles legyen a készülő statisztikám ;-)

Az eső ellenére is mosolygós napot!


Nálunk is a lámpa volt az első :) most kezdi a szopi/tej jelet, a többit meg érdeklődve figyeli egyelőre :)


szucsdetti képe

Sziasztok!

Nálunk a kacsa volt az első jel. De az első jelei közé tartozott a cica, kutya, elég, még és a csillag. Amikor a dédi úgy szólította: drága csillagom!-  ő azonnal jelelte, hogy "csillag" :) Képzeld Kata, hiába keseredtem el, hogy kezd sokat beszélni és elhagyja a jeleket, most is villant újakat! Most a sláger a világos és a sötét! :)


Zentai Kata képe

Igen, én az ilyen ellentétek jeleit nem is úgy képzelem, hogy a gyermek mindig jeleli, hanem azért szoktam használni, hogy segítsem a fogalmak megértését. Ha már kezd beszélni és elhagyja ezért a jeleket, akkor ha valamit mégis jelel, az azt jelenti, hogy valami NAGYON-NAGYON-NAGYON érdekli, vagyis ilyen esetben nyomatékosításként mutatja. Szóval Enikőnek most nagyon izgalmas a világos-sötéttel való játék. :-)

Szóval nálatok a KACSA volt az első jel. Jegyzetelek. :-)

 


Nàlunk a cica volt ha jòl emlèkszem. De szerette a làmpàt is. Meg a kutyàt :)


Betti képe

Sziasztok!

Sokáig azt gondoltam én is beállok a sorba.Hónapokig meggyőződésem volt,hogy mindkét gyerkőcnél a lámpa volt az első jel.De nem blush Ahogy elkezdtem kutakodni az emlékekben Milónak az első jele a "könyv" volt,Emmának pedig a "tejcsi".Csak ezeket akkor egyszer mutatták és utána elég sokáig semmit.Utána jött a lámpa és pár napon belül a többi is,így az a kettő kimaradt.

Betti


totagi képe

Blanka első jele a "wc" volt. Ő találta ki magának, és teljesen adekvát módon használta. Mutatta, ha pisilnie kellett, és akkor is, ha egy helyzetből menekülni akart, mert tudta, hogy ekkor mindenképp kivisszük. Valójában ezen felbátorodva keztük jelelni tanítani.

Benedek első jele a "keksz" volt, a második pedig a "még". 

A "lámpa" jelét mindketten jóval később tanulták meg Katától.

Tóth Ági


Nóri első jele is a lámpa volt, másfél héttel azután, hogy elkezdtem neki jelelni (majdnem 10 hónapos volt már). Felfelé fordított tenyérrel mutatta. Majd egy hónapig legalább mindenre amire tudta, hogy jelelni lehet, a lámpát mutatta :-).  Utána következtek a cici, kutya, virág, apa, anya, nyuszi, sapka, bohóc, labda stb.

Kata, 31 jelig megvan a listám...ha statisztikailag érdekel :-). Utána már nagyon begyorsultak az események, nem követtem tovább.


Zentai Kata képe

Jegyzetelek, készül a statisztika az "első jelek"-ről. Sokan a Facebookra írtatok, de majd azt is hozzáveszem.

Igen Vera, ha egyszer belelendül, nehéz már követni, csak a nagyon rendszeretők (és babajelbeszéd-oktatók) számolgatják hogy hány jelnél tartanak. :-)


Tavaly novemberben kezdtünk el járni az alaptanfolyamra majdnem 8 hónapos kislányommal, és már a tanfolyam alatt mutatta a lámpa jelét. Aztán hosszú ideig semmi, és nemrég, 10 és 11 hónapos kora között jött a "pá-pá", az elég, a szopi és most az apa is.

Időközben megvolt az első nagy sikerélmény is: miután már aludt, evett, úgy tűnt, hogy minden rendben, de mégis nyűgös volt, és nem tudtuk, hogy mi lehet a baja. Aztán mutatta a szopi jelét (pedig abszolút nem számítottam rá, hogy az kellene neki), és tényleg: szopi után abszolút megnyugodott. smiley


Kedves Kata!

Sárival 5 hónaposan kezdtünk el járni a tanfolyamodra. Most 9 hónapos és ma először visszajelelt. A kanapén feküdtem, ő a szoba másik felében tett-vett. Odamászott a kanapéhoz, felkapaszkodott  a kanapé mellé állásba, egyet kiáltott-vernyákolt, hogy figyeljek oda rá, és mikor felé fordultam, a szájához tette a kezét. Egyértelmű volt, hogy éhes. Nem volt hosszú sírás, nyugtalanság. Odajött és elmondta, hogy mit érez.

Nagyon megindító, katarktikus és egyben mindkettőnek megnyugtató tapasztalat. Egy eszközt adtam a kezébe, amit megértett, és ő is megtapasztalta, hogy megérthető.

Balogh Mariann


Zentai Kata képe

Szia Mariann!
De jó! :-) heart

Relélem, a többi jelekről is hallunk! Köszönöm, hogy írtál.