A hónap sikertörténete: A kezünk(ben) az eszköz a korai kommunikációhoz | Beszélő Babakezek

A hónap sikertörténete: A kezünk(ben) az eszköz a korai kommunikációhoz

babakezek fotó"Elsőgyerekes anyukaként nagyon aggódtam azon, hogy hogyan fogom megérteni a babám igényeit és gondolatait: mit csinálok majd akkor, ha csak sír és csak sír, és én nem tudom kitalálni, mit szeretne. Így aztán, amikor hallottam a babajelbeszédről, rögtön elhatároztam, hogy ide járnunk kell. Nem is késlekedtem sokat, Saci még nem volt hat hónapos, amikor az alaptanfolyamot elvégeztük. A siker azonban váratott magára…, körülbelül három hónapot… De megérte kitartani és mostanra elmondhatom, hogy – túl három játszótanfolyamon és várva a negyediket – nagyon megérte. Saci most tizenöt hónapos, már elkezdett beszélni, de emellett lelkesen jelel, száz körüli jelet ismer és használ. Persze, csak ha úgy tartja kedve.

Arról kevésbé tudok beszámolni, hogy eltűntek volna a hisztik, mert a „hisztikorszak” beköszöntekor már a birtokunkban volt a „tudás”, amivel kommunikálhattunk egymással, így igazi nagy hisztik nem is voltak. Persze Saci sem kivétel, ő is mindig „bepróbálkozik”, akár egy kis könnyes rásegítéssel is, de úgy gondolom, hogy a babajelbeszéd hozzásegített minket ahhoz, hogy könnyebben meg tudjuk beszélni ezeket a helyzeteket és elfogadjon bizonyos szabályokat.

Számos mosolyogtató történetünk van Sacival és az ő jeleivel. Talán az egyik legcukibb és társaságban mindig sikert arat vele, hogy amikor már nem kér többet enni, beteszi a tányérjába a kanalát, majd kiveszi a kezemből azt a kanalat, amivel etettem őt, beteszi a sajátja mellé, és mutatja, hogy "elég".

Nagyon ügyesen mutatja a világosság jelét, amikor felhúzzuk a redőnyt. Aztán egyszer csak ugyanolyan ügyesen mutatta a világosság jelét akkor is, amikor azt mondtam, hogy „Ilyen a világon nincs.” Kiderült számomra belőle, hogy a lányom figyeli, amit mondok, igaz, még nem teljesen érti, de azt hiszem, ezt a jelelésen kívül másból biztosan nem vettem volna észre.

Én abban látom a babajelbeszéd kulcsát, hogy megértve lenni az egyik legmegnyugtatóbb érzés és mi más lenne egy kiegyensúlyozott baba titka, mint az, hogy megértik, és ezáltal komfortosan érzi magát. Minket biztosan hozzásegített ehhez a jelelés. Köszönjük Beszélő Babakezek, és köszönjük, Kata!"

Balásfalvi-Lukácsi Mariann, Saci anyukája
 

További cikkek "A hónap sikertörténete" rovatban: babakezek.hu/blog/tag/sikertortenet

Még több szülői élmény, tapasztalat: babakezek.hu/blog/tag/szuloi-elmeny

 

 

Hozzászólások

Zentai Kata képe

babajelbeszéd Babakezek tanfolyamon jelelő gyereketSaci a Babakezek-tanfolyamon az óra végi buborékfújás közben jeleli: MÉG! Miközben Gergő a BUBORÉK jelét mutatja. :-)

Helyszín: Mini-Manó Babacentrum (Budapest, XIV. ker.)