A Jelkincsbővítő Ebéden vendégünk volt Kompán Julianna jeltolmács


Különleges alkalom volt a legutóbbi Babakezek Jelkincsbővítő. A szeptemberi témánk volt „Az igék és a jelnyelv rejtelmei”.

Kompán JulikaVendégünk volt Kompán Julianna jeltolmács és több Babakezek-oktató is eljött az alkalomra. Julika segítségével betekinthettünk a jelnyelv sajátosságaiba és még ebéd közben is folytathattuk a beszélgetést.
A HelloAnyu! csapata ismét nagyon finomat készített nekünk. A Babakezek logóját idéző színekért is köszönet a konyhafőnöknek!

Julika elmesélte, hogy a jelnyelv is egy természetes nyelv, ugyanúgy, mint a hangzó nyelvek, melyeket használunk. Minden népnek, nemzetnek megvan a saját jelnyelve is. Sőt még nyelvjárások is kialakultak. Magyarországon 7 jelnyelvi nyelvjárás van. Ezek a siket iskolákhoz köthetők. (Budapest, Vác, Debrecen, Eger, Szeged, Kaposvár, Sopron)

A jelnyelv egy vizuális nyelv, mely saját nyelvtani szabályokkal rendelkezik. Ugyanúgy meg kell tanulni a múlt időt vagy a jövő időt, mint azt, hogy egy mondatban milyen sorrendbe kell a szavakat, azaz a jeleket elhelyezni. Julika a jelnyelv két sajátos nyelvtani érdekességébe adott betekintést: a proformok és az idiómák világába.

A proform olyan kézforma, amely tárgyak vagy élőlények elhelyezkedését, illetve mozgását jelöli meg a térben. Általában egy kézzel jelelve egy tárgyra, vagy egy személyre utal, két kézzel jelelve több tárgyra vagy több személyre. A proform kézformáját a térben való nagysága, méretaránya, formája határozza meg. Ezeket a proformokat használva a jelenet, a kép erőteljesen vizuálisan jelenik meg előttünk.

A jelnyelvi idiómák olyan kifejezések, amiket a hangzó nyelvben nem használunk, ettől sajátos a jelnyelv. Nem kíséri artikulált szó, csak a jel és a mimika, szájkép erőteljessége határozza meg. Csak körülírni tudjuk vagy közmondással próbáljuk megközelíteni a jelentését. Több idiómát is megismerhettünk.

És természetesen a játék se maradhatott el a babákkal: az igék témáját követve válogattunk a játékok közül ezen a Babakezek foglalkozáson.

 

Hallottál már a Babakezek Jelkincsbővítő Ebédről? Még nem? Itt megtudhatod, mi is az: https://babakezek.hu/blog/babakezek-jelkincsbovito-ebed