Fricska az előítéleteknek és félelmeinknek | Beszélő Babakezek

Fricska az előítéleteknek és félelmeinknek


DS gyermek - babajelbeszéd tanfolyamon (Beszélő Babakezek)Down-szindrómás gyerekeknél sok esetben jelentkezik beszédfejlődési zavar vagy csökkent beszédkészség. Minden gyerek többet ért meg, mint amennyit el tud mondani, de a Down-szindrómás gyerekeknél ez a különbség a megszokottnál jóval nagyobb lehet, és a beszédprodukcióban erősebben le lehetnek maradva. Ezért hasznos lehet a korai években az egyéb hagyományos beszédterápiákat a jelek használatával kiegészíteni. A babajelbeszéd csatornát biztosít a beszélni nem tudó gyereknek, hogy kifejezhesse igényeit, gondolatait, így csökkentheti a frusztrációt, amit a kommunikációs nehézségek okoznak.

 B. Erika pedagógus, három fiú édesanyja. A legkisebb gyereke kétéves, Down-szindrómás kisfiú. Székesfehérváron laknak, a fejlesztések miatt sokat utaznak, sok időt töltenek egymással.

Ismerjétek meg Erika történetét, mit hozott számukra a babajelbeszéd:

A babajelbeszéd tanfolyam intenzív formáját választottam. Lelkesen átalakítottam minden mondókánkat jelelőssé, amiket elsősorban a napi hintázáskor mondogattam.  Itt ugyanis szemben voltam kisfiammal, így látta minden mozdulatomat. A jelelős könyv pedig napi olvasmányunk lett.

Kissé szkeptikus voltam, hogy Barni is visszajelelne már 2 hónap múlva, nem is beszélve az apja kételyeiről. Pedig kisfiam ezt tette, ráadásul egyszerre két jelet mutatott az apja jelenlétében: “még” “tejet”. A következő jele pedig az “apa” volt, ami teljesen lenyűgözte az édesapját. Azóta a férjem büszkén mondogatja mindenkinek, aki még nem ismer minket: “Ő Barnabás, a Vigasztalás fia (férjem lelkész), downos baba, még nem beszél, de jelel.”

Én akkor lepődtem meg igazán, mikor pár hónapja vásároltam Barnival, aki borzasztóan nyűgös volt, sírt, és egyszerre csak a “fáj” jelet kezdte mutogatni többször is. Ezt a jelet az előző nap mutattam neki, nem is sokszor, mert úgy gondoltam, ez olyan elvont jel, hogy nem tanulja meg…
Most augusztusban számoltam össze: 18 jelet mutatott már Barni, de még többet is ismer.

Csak bátorítani tudok minden Down-szindrómás gyereket nevelő anyukát, érdemes jelelni, mert annyira nehéz pozitívan nevelni egy “ilyen” kisbabát. A jelelés egy olyan eszköz, aminek eredménye óriási fricska mind a társadalmi előítéleteknek, mind saját félelmeinknek.”

Forrás: downbaba.hu/downbaba/fricska-az-eloiteleteknek-es-felelmeinknek/
 

Szeptember óta Erika Beszélő Babakezek játszótanfolyamokra is jár Barnival.

Zentai Kata a Beszélő Babakezek program vezetője 2016. március 7-én ingyenes előadást tart a módszerről kifejezetten sajátos nevelési igényű gyermekek szüleinek a „Kéz a kézben” szülői csoport szervezésében.

A programon több DS gyermeket nevelő, jelelő szülő is elmondja véleményét, tapasztatait a babajelbeszédről, köztük lesz Erika is Barnival.

Jelentkezés: 2016. február 20-ig itt: https://babakezek.hu/tanfolyam/ingyenes-eloadas-2016-03-07-09-00

Szeretettel várunk!