Kérek még fagyit! – titkon jelelve

fagyizásItt a nyár, a hőség, a fagyizások és a családi nyaralások ideje.

Olvastatok már tőlem sok hasznos írást a babajelbeszédről. (Aki nem, ideje visszanézni a Babakezek Blogot! ) Engedjetek meg most egy kis offot.

Vagy talán mégsem off? Sok kis tanítványom már kisiskolás lett, így ez a téma érinthet benneteket is. És a többiek is hamarosan követik őket, ugyanis öregszenek a gyerekek!

Múltkor beszéltem már arról, hogy az én fiam is használja még a jeleket, pedig már 8 éves. Tavaly nyáron napi szinten előjött az a mondat, hogy „kérek még fagyit”- titkon jelelve nekem az apja háta mögött.

Nos, szép dolog is a jelelés, ugyanis akkor csendben volt. De be kell vallanom, a titkos jelbeszéd mellett még napjában néhányszor kiverte a hisztit a nyaralásunk alatt, hogy meglegyen a napi betevő fagyija.

Az idén ez egy csapásra megváltozott. Egyszerűen hihetetlen! Zsebpénzt kapott, amivel saját maga gazdálkodhatott. Ha valamiért elkezdett volna nyavalyogni, mondtuk, hogy „mi nem azt vesszük meg, mert nem tartjuk jónak, de te megveheted magadnak a zsebpénzedből.” A gyermekünk nem hisztizett, reálisan gondolkozott, jó döntéseket hozott, sőt megtakarította a zsebpénze nagy részét, mert gyűjt egy értékesebb dologra.

Fontos gyermekünk pénzügyi nevelését idejében elkezdeni, mert evvel az életre tanítjuk őt. A zsebpénz egy szenzációs tanító eszköz.

Mellesleg a jelelős játék még így is él, csak már kikopott a „kérek még fagyit” kikönyörgése. Például amíg Apa alszik, mi titokban jelekkel megbeszéljük, milyen meglepit készítünk neki.

 

Te mit gondolsz a zsebpénzről? Mikortól érdemes adni?
Nagyobb már a gyermeked? Használod te is a jeleket vagy teljesen eltűntek az életetekből?

 

Hozzászólások

Nálunk szeritem még kicsik a gyerekek a zsebbpénzhez (4 és 6 évesek), de a pénzt, mint fizetőeszközt elkezdtük használni. A kislányom a pénz értékét még csak a mennyiségben látja, így nagyon szereti, ha ővé a sok 5 Forintos a vásárlás végén a blokkal együtt, amit csekknek hív :). A nagylányom már inkább azt szereti, ha fizethet, és a "zacskós" póni árához viszonyítjuk az általa kinézett játék, stb. árát. A zsebpénz szeritem jó dolog, és a jövőjük pénzhasználati szokásai miatt nagyon fontos, így ha megérnek rá, akkor mi is bevezetjük majd.

Czetiné B. Rita


Zentai Kata képe

A 6 éves lehet, hogy már megérik rá. Figyelj rá, mert szerintem mi legalább egy évvel elkéstünk. Azért el lehet rontani a zsebpénzt-dolgot is. Engem visszatartott a zsebpénzadástól, hogy az egyik ismerősöm azt mondta, hogy a fiammal egykorú kislánya már 50 000 Ft zsebpénzt gyűjtött össze (egy évvel ezelőtt... azóta biztos több). Valahogy attól tartottam, hogy a gyermekem nem képes kezelni a pénzt és értelmetlenül elszórja. De visszagondolva, a fiam érett lett volna rá 6-7 évesen is. Ráadásul nagyon jó matematikai érzéke van. Ha más gyereknek nincs, akkor feltétlenül kihasználnám a matekozásra.

Hogy jelelésről is essen szó :-)
Én például hasznosnak tartom ismerni a számok jeleit (nemcsak 10-ig az ujjainkon), ezekkel lehet jelezni a társunknak alkukdozásnál, ha ilyenre kerülne sor.

Ha valaki kedvet kap hozzá és megtanulja a számok jeleit, itt vannak.

 


Köszönöm a jó tanácsokat! Figyelek majd rá, és elkezdjük a számokat jelelni :)

Czetiné B. Rita


Betti képe

Mi akkor kezdtünk zsebpénzezni (bár ez így nem lett megnevezve) mikor a suliba nem mindig akart otthonról tízórait vinni. :) Eleinte csak arra kapott egy-egy nap pénzt,hogy vegyen belőle enni,inni ami jobban tetszik neki,mint az otthoni. Aztán később heti lebontásban kapta,picit többet,mint ami csak ételre és italra lenne elég és megbeszéltük,hogy a fennmaradó összeggel szabadon gazdálkodhat. De,megkell jegyeznem,nagyon rendes gyermekem van,időnként betévedt a papírboltba és új ceruzát,radírt vett (ami éppen sláger volt a suliban) a többit viszont összegyűjtötte. És ő is gyűjtött össze majdnem egy x-boxra valót :) Nem sokkal kellett kipótolnunk. Mondjuk abban benne voltak a nagyszülőktől kapott karácsony,húsvét,szülinap,névnapra kapott pénzek is. Egyenlőre nagyon tetszik,ahogy a pénzzel bánik,remélem ez most már így is marad. ;)

A picik még kicsik a zsebpénzhez,viszont imádnak boltosat játszani. Emmának pont a héten vettünk egy saját pénztárcát,mert ő mindig valakinek a pénzére vigyáz. Kis gyűjtögető. :) 

A számok jelei tök jó ötlet. Eddig azt eltudták jelelni,hogy mit szeretnének vásárolni a boltból (boltos játék) így már azt is tudják majd,hogy mennyit kell fizetni. ;)

Betti


Zentai Kata képe

:-D

És jelelik a boltos játéknál az áruk jeleit?
Én esténként az akkor 2-3 éveses fiammal még játszottam képzeletben is boltos játékot. Elég volt csak a jelét mutatnom a gyümölcsnek, máris tudta mire gondolok és elképzelte maga is, és már elég volt csak úgy tenni (pantomim), mintha a kezemben tartanám. Meglepett, hogy mennyire élvezte. Persze beszéltünk is hozzá, csak jelekkel oda tudtam varázsolni a dolgokat. :-)

Érdemes kipróbálni.
 


A zsebpénz nálunk először a pelenkáról leszoktatáskor jelent meg :) 2,5 éves volt Noel ekkor. Szeretett volna egy nagy buszt venni, mi pedig mondtuk, hogy a pelenkára kell sajnos a pénz, de ha leteszi a pelenkát, minden egyes pelussal megspórolhat 50 centet. A busz 8 euróba került. Három nap alatt összegyűjtötte a pénzt :)  A rendszer tehát bevált, így maradt is!  Spórolni nagyon jól megtanítottuk a zsebpénzen keresztül, valamint hihetetlen matematikai érzékkel rendelkezik, már négyévesen összeadogatta, számolgatta a pénzét. Most, 5 és fél éves, szeptemberben iskolába megy. Visszaviszi az üvegeket, hogy zsebpénze legyen, és kinézi, hogy mit szeretne megvenni, ismeri a pénz értékét, gyűjtöget, ha nagyobb dologra vágyik. Sőt, néha bankosat játszik és "kölcsönad", ha nincs nálam kp, természetesen ilyenkor mindig kijelenti, hogy a kamatot ne felejtsem el :) És ha néha ő kér kölcsön, természetesen ő is ad kamatot :)

----
Milla


Zentai Kata képe

Wow, Milla. Ez nem semmi Noeltől. Mire nem jó a zsebpénz!
Nagyon ügyesek vagytok. Ezért gondoltam, hogy én túl későn kezdtem. No, de hogy 2,5 évesen! :-)

Rita, mit szólsz ehhez?


Jó ötlet! Nálunk a cumiről való leszokás most az alku tárgya a nagylányomnál. Férjem beígért neki egy sétáltatható cicát, de lehet, hogy akkor egy picit módosítunk rajta: Mese alatt nem cumizik x napig x Ft...és így tovább. Közben srol is, és a végén ha összegyűlt a pénz, addigra tutira le is szokik :)

A bankos is nagyon jó, és az is tetszik, hogy oda-vissza számol a kamattal :)

A 2,5 év??? Majám lassan 4, de ennyire még nem érdeklődik utána, csak számol, ameddig tud :)

 

 

Czetiné B. Rita


Igen, nem elírás :) 2,5 évesen már tudott 20-ig számolni, és egyjegyűeket összeadni és kivonni. Valamint ismert minden betűt és le is tudta írni őket, meg a nevét is :)  kivételes tehetség :) most meg már huhuuuuu, hol tart azóta :P

Ha megtalálod a megfelelő motivációt, érdekelni fogja :)
nálunk mindennel így volt, csak meg kell találnom mindig azt az eszközt, amivel a tudást átadhatom az ő szintjén :) 

 

----
Milla


Zentai Kata képe

Igen, Rita, jó ötlet már a cumiról leszoktatásnál bevonni a "zsebpénzt", de Millánál a pelusos sztoriban az tetszett nagyon, hogy annyira kézzel fogható volt: egy pelust megspórol, az x összeg, az megmarad és szépen gyűlik, majd megveheti belőle a kedvencét. Ez annyira Tuti Dolog. Ügyesek voltatok.

:-)


Jelelés:  5 és fél évesen a legaktívabb jel a SZERETLEK, a MÉG, a SZÉP, és mi is jelelünk néha apa háta mögött, általában valami huncutságot, akkor előjön még egy pár jel, főleg az APA és a CSENDBEN... :)
Amikor capoeira edzésen vagyunk, és rendetlekedik, akkor pedig szintén a CSENDBEN és a FIGYELJ jeleket használom, ő pedig ha visszamutat, akkor a FÁRADT, SZOMJAS, PISILNI KELL jeleket használja. Játék közben a színek jelét is használja. Hu, így, hogy végiggondolom, elég sokat jelelünk még mindig :) Ez tök természetes nekünk, de már volt, amikor a körülöttünk lévők rákérdeztek (itt Németországban egyáltalán nem jellemző, viszont a legtöbb gyerekekkel foglalkozó felnőtt ismeri a jeleket is, pedagógusok, orvosok)

ami még érdekes, hogy Noel ugyanúgy jelel, mint ahogy megtanulta egy évesen - amikor még nem volt jó a finommotorikája, pl az APA jelét. A jelet ha rendesen mutatom, felismeri, néha kijavítja magát, de inkább elvárja, hogy úgy jeleljük, ahogy ő megszokta :) 

----
Milla


Zentai Kata képe

Lám-lám, mennyi jelet használtok még most is. Ezért szoktam mondani sokszor, hogy nem feltétlenül kell teljesen abbahagyni a jelelést, amikor a gyermek elkezd beszélni. yes