Áldás lehet a babajelbeszéd a Down-szindrómás kisgyerekeknek | Beszélő Babakezek

Áldás lehet a babajelbeszéd a Down-szindrómás kisgyerekeknek

A Beszélő Babakezek tanfolyamaira főként tipikus fejlődésű gyermekekkel járnak a szülők, ám örömmel fogadunk sajátos nevelési igényű (pl.: autista, Down-szindrómás) babákat, kisgyerekeket is. Számunkra fontos a közösségben való oktatás. Tudjuk milyen fejlesztő hatással bírhat a sérült gyermekek számára a többségi közösségben való részvétel és hisszük, hogy az inklúzió segítheti az ép társaiknak és szüleiknek az elfogadást, a nyitottá válást.

2019-ben a Csodavárban a Down Egyesülettel közösen szerveztünk egy családi rendezvényt, a „Csodacsaládi Napot a Babakezekkel”-t. Ennek sikerén felbuzdúlva szerettünk volna hagyományt teremteni és évente megismételni, sajnos a pandémia mint oly sok minden mást, ezt a tervünket is keresztül húzta. De úgy éreztük nem várhatunk tovább, február második hetében közösségünk Down-szindrómás gyermekeket nevelő családjai számára Online Babakezek Találkozót tartottunk.

A találkozónk célja

Amellett, hogy jobban megismerhessük a DS gyerekeket nevelő szülőket, lehetőséget szerettünk volna adni arra, hogy a régi és új tanítványok, illetve a módszer iránt érdeklődők egymásra találjanak, megoszthassák jelelős élményeiket, motiválják, támogassák egymást és tapasztalatot cseréljenek.

Motiváló családi történetek

Meghívott vendégünk, Zentai Kata egykori tanítványa, dr. Tóth Ágnes, szülész-nőgyógyász szakorvos és a DownBaba.hu szakértője, kétgyermekes édesanya. Ági első gyermeke Blanka Down-szindrómával született. Hamar-Szelényi Éva logopédus tanácsára otthon kezdte el a babajelbeszédet az akkor kétéves kislányával.
„A jeleknek Blanka borzasztóan örült, azonnal vette a lapot, tényleg azonnal és kinyílt előtte a világ. Végre tud kommunikálni és komolyan veszik.

  

Majdnem hároméves volt Blanka, amikor beiratkoztak egy Beszélő Babakezek tanfolyamra, nagyon hasznos volt számukra, sokat lendített a beszédfejlődésén, négyévesen már folyékonyan beszélt, a jelek segítségével angol nyelvű jelelős videókból angolul tanult. Ági kisfiával, Benedekkel is részt vett a tanfolyamokon. Ma már Írországban élnek, Blanka 10,5 éves, három éve egy többségi iskolában tanul, szépen veszi az akadályokat és remekül helytáll. Angolul ír, olvas, beszél és énekel, a kedvenc elfoglaltsága még mindig az olvasás, angolul és magyarul is.
Ági már korábban is szívesen megosztotta történetük kezdetét, a babajelbeszéddel kapcsolatos véleményét és több youtube videón is láthatjuk őket. 

Czinege Bea kisfiával, Zsigivel szintén otthon kezdett el a jelekkel ismerkedni, majd Szegeden Schimpl Brigihez jártak tanfolyamra. Bea egy éven át kitartóan jelelt Zsigihez, mikor egyszercsak visszajelelt, elkezdte mutatni, hogy éhes, szomjas. Ma már rengeteg jelet használ, mondatokat rak össze, mindent megpróbál elmagyarázni, meséli mit látott séta közben. Már vannak szavai, de főleg a jeleket használja. A családnak hatalmas segítség és nagy megnyugvást okoz a babajelbeszéd, Bea legnagyobb félelme az volt, hogy mikor és egyáltalán hogy fog tudni kommunikálni a kisfiával.
A kiskunhalasi korai fejlesztőben nem tanácsolták a babajelbeszéd alkalmazását, ám a karanténról visszatérve a foglalkozásvezetők teljesen meglepődtek, hogy Zsigi folyamatosan jeleket mutat nekik. Sokkal jobban és sokkal tovább figyel a foglalkozásokon, ha jelelnek hozzá. Ezek a vizuális ingerek maximálisan lekötik a figyelmét.

Oktatói tapasztalatok

Zentai Kata 13 éve tart Beszélő Babakezek tanfolyamokat és szinte a kezdetektől fogva vannak Down-szindrómás tanítványai, 2013-tól pedig különös hangsúlyt fektet a sajátos nevelési igényű gyermekekre és szüleikre. A DS gyermekek általában később kezdenek el beszélni, mint a többiek és gyakran a kifejező beszédük is lassabban fejlődik, mint a beszédértésük. A gyermekben és a szülőben egyaránt hatalmas frusztrációt okozhat az, hogy nem tudnak úgy és olyan hatékonyan kommunikálni, ahogyan szeretnének. Ezért az első pár évben a jelek használata áldás lehet ezeknek a családoknak az életében.

  

Kata elmondta, hogy jellemzően 1,5-2 éves koruk között kezdenek el babajelbeszéd tanfolyamra járni és mint mindenben az első jelek megjelenésében is késés várható náluk a tipikus fejlődésű társaikhoz képest. Kiemelte, hogy ez az időszak - amíg nem jelelnek vissza a gyermekek - rettentően fontos, ez alapozza meg a későbbi sikereket, illetve segíti a kicsiket abban, hogy könnyebben megértsék a szüleik beszédét. Kétévesen általában már rengeteg jelet ismernek és használnak, gazdagon ki tudják fejezni magukat. Beszédük ritkán indul meg 2,5 évesen, gyakori a 3-4 éves, de előfordul aki 5 évesen kezd el beszélni. 
Tapasztalata szerint nagyon szép eredményeket érnek el, pont amiatt, hogy náluk előre megjósolható a megkésett beszédfejlődés, türelmesebbek és kitartóbbak a szüleik. Cserébe hosszabb távon segíti a kommunikációjukat a jelelés és később is használhatják a jeleket például, ha a kiejtése nem helyes vagy titkos beszédre, de akár az idegennyelvek elsajátításában is segíthet.

Schimpl Brigi békéscsabai és szegedi babajelbeszéd-oktatónk beszámolt róla, hogy a korlátozások utáni és az újabb korlátozások előtti időszakban nagyon fellendült az érdeklődés a tanfolyamaik iránt a DS családok körében. Az Anyukák elmondták, hogy a fejlesztések nagyon hosszú időre szüneteltek, nem tudták a megkezdett munkát folytatni a családok, így a felszabadult időben igyekeztek ők valamilyen alternatív módszer segítségével támogatni a gyerkőceik fejlődését. Sokan közülük így találtak rá a Beszélő Babakezekre és azóta is töretlen hívei lettek a módszernek. 

  

"Oktatóként törekszünk az inkluzív csoportok szervezésére, hiszen a babáknak és a családoknak is megnyugtató tapasztalatokat szerezhetnek az alkalmaink, nyitott, befogadó Anyukák és babók járnak hozzánk, azonban előfordult olyan is, hogy egy teljes szegedi alaptanfolyami csoport DS babókból és szüleikből  tevődött össze."- mesélte Brigi. Azt is elmondta, hogy ez egy merőben új élmény volt számára és a szülők számára is, meglepő volt, hogy mennyire lelkesen jeleltek a babák már első alkalommal is. A két napos intenzív tréning után a gyermekek jó pár jellel gazdagodtak, Zsigi jelelésében pedig óriási robbanás következett be egy hónappal a tanfolyam után. Zsigi számára hatalmas segítséget jelent, hogy nemcsak a szülei, de a testvérei is folyamatosan jelekkel kommunikálnak vele, ez a tipikus fejlődésű gyermekek esetében is nagyon nagy ösztönző erővel bír. A tanfolyamaink éppen ezért a Tesók számára is nyitottak, így volt ez a szegedi csapat esetében is, ahol egy nagyon jó hangulatú "bandázás" alakult ki a második nap végére, sok nevetéssel, játékkal és énekléssel.

Nem minden esetben történik hatalmas jelkincsgazdagodás, nem is ez az elsődleges célja a foglalkozásoknak. Niki elmesélte, hogy ők csupán pár jelet alkalmaznak, de már ezekért is nagyon hálásak, mert Lotti az egyik éjszaka, álmából ébredve el tudta magyarázni, hogy azért nem tud aludni, mert szomjas.

 

Korai Fejlesztő Központok és a babajelbeszéd

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a Korai Fejlesztőkben hogyan viszonyulnak a babajelbeszédhez. Eltérő élményeket hallottunk az Online Találkozón. Vannak olyan helyek, ahol még nem elfogadott módszer a jelek használata, de örömünkre a legtöbb anyuka arról számolt be, hogy mind az egyéni, mind a csoportos fejlesztéseken használnak pár jelet a gyógypedagógusok. Sőt azért is iratkoztak be Beszélő Babakezek tanfolyamra, mert támogatják őket abban, hogy beszédüket jelekkel színesítsék. Elsősorban a Down Korai Fejlesztőbe járó anyukák számoltak be az ottani gyógypedagógusok és fejlesztők nyitott hozzáállásáról. 
Bea elmesélte, hogy a kiskunhalasi Korai fejlesztőben a kezdeti, mondhatni ellenállás és szkepticizmus szépen lassan támogatássá és érdeklődéssé alakult, ugyanis Zsigi első szavai és szókezdeményei is megjelentek a folyamatos jelelés mellett. A szegedi Dévény-torna tündéri gyógypedagógusa pedig első perctől nyitott volt a jelelésre, rendkívüli támogatása pedig több szinten is megnyilvánult, amiért Brigi elmondta, hogy végtelenül hálás.

Tervezünk még Online Babakezek találkozót tartani, ha nem szeretnél lemaradni róla és még nem vagy a Beszélő Babakezek közösség tagja, lépj be a Babakezek közösség Facebook csoportjába!

További hasznos információk

A Beszélő Babakezek tanfolyamokrólbabakezek.hu/a-beszelo-babakezek-tanfolyamokrol

Online tanfolyamok indulásáról: babakezek.hu/idopontok-online

Vidéki oktatók elérhetőségeibabakezek.hu/beszelo-babakezek-tanfolyamok-videken

Down-szindrómás jelelő családokról cikkek a DownBaba oldalán

Babakezek közösség Facebook zárt csoportjawww.facebook.com/groups/babakezek.kozosseg