Játék a tükörrel a Babakezek tanfolyamokon

A Babakezek tanfolyamok többet jelentenek, mint egyszerű jeltanuló órák énekekkel és mondókákkal fűszerezve. Szakemberek is dicsérik azokat a játékokat, amelyeket közösen játszunk vagy a szülő-gyermek párosok játszanak a haladó Babakezek tanfolyamokon.

Az egyik eszköz, amellyel többször találkozhatunk már az alaptanfolyamon is: a tükör.

Használjuk az érzelmek jeleinél, az öltözködés jeleinél és a haladó tanfolyam több játékában is előfordul, például az egyik nagy kedvencben, az „Anya táskája” játékban is.
 

A tükör jele

Így mutasd a tükör jelét: kezed mintha kézitükör lenne, tenyered magad felé néz, ujjaid összezárod és kicsit megmozgatod a „kézitükröt” jobbra-balra, mintha nézegetnéd benne magad. Ez a jel az óriási nagy tükörre is vonatkozik, nemcsak a kézitükörre. Használd ezt a jelet, amikor a tükörrel játszotok!
 

Éntudat és testkép

Az éntudat kialakulása hosszú folyamat és már a csecsemőkorban elkezdődik. Ennek a tudásnak az alapját a lassan formálódó testkép adja.

Az egészen pici babában még nem tudatosodik az, hogy ő egy édesanyjától független, önálló lény. Számára nincs én és nem én. Ha a keze eltűnik a látóteréből, úgy éli meg, mintha a csörgője vagy az anyja arca tűnne el. Nem ismeri fel teste határait sem.

A szakemberek véleménye megoszlik abban, hogy a gyermek mikor kezdi felismerni saját magát. Három hónapos korától elkezdi felfedezni testét, először a kezeit nézi, vizsgálgatja, majd néhány hónappal később lábait is. A hetedik-nyolcadik hónapra észrevehetjük, hogy a baba nagyon érdeklődik a tükör iránt, lenyűgözi őt a látvány, egyre intenzívebben reagál a tükörképére.

Az éntudat kialakulása persze nem egyik pillanatról a másikra történik. A folyamat hat-nyolc hónapos kortól kétéves korig eltart, ebben az időszakban fogja fel a gyermek a kapcsolatot a tükörképe és a saját teste között.

Te is tesztelheted a gyermeked, hogy épp hol tart ebben a folyamatban:
Tegyél egy pötty krémet a babád orrára és vidd őt a tükör elé. Ha az orrához nyúl, hogy letörölje a krémet, akkor már tudatosodott benne, hogy a tükörben önmagát látja.


Játék a tükörrel

A Babakezek játszótanfolyamokon a babák rendkívüli módon élvezik a tükörrel való játékot és a bennük látott csodát! A fotón a kisfiú az egyik játék során a bohócsapkát próbálja fel, a mosolya mindent elárul.

Fontosnak tartom a biztonságos eszközök használatát a Babakezek tanfolyamon, ezért is találkozhatnak a tanfolyami résztvevők a Mirrorka bababarát kétoldalú kézitükrével. Ez a kézitükör arra is jó, hogy mindig a táskánkban legyen, így ha tovább tart egy várakozás, mint terveztük, előhúzhatjuk, és jó ideig elszórakozhat vele a gyermekünk.

A lakásunkban feltétlenül legyen egy jó nagy tükör is, amit elérhet a gyermekünk, sőt még a babaszobába is bátran ajánlom a Mirrorka akril tükreit.

 

Tudj meg többet a Babakezek játszótanfolyamokról:
babakezek.hu/blog/babakezek-jatszotanfolyamok-ujra-es-ujra
babakezek.hu/blog/doni-most-mar-a-kishugat-is-hozza-a-jatszotanfolyamra