A babajelbeszéd segíti az olvasási készséget | Beszélő Babakezek

A babajelbeszéd segíti az olvasási készséget

Dr. Michelle Anthony kutatásai szerint a jelelő gyermekek fejlett fogalomalkotó és megértési készséggel rendelkeznek és ezért könnyebben megtanulnak olvasni is.

A fogalom egy elképzelés egy dologról a fejünkben, amely valamilyen formában megjelenik: például mondhatjuk, hogy „kutya”, jelelhetjük kezünkkel, hogy „kutya”, mondhatjuk, hogy „dog”. Mindegyik ugyanaz a fogalom különbözőképpen megjelenítve.
Gondoljuk el, az olvasás és az írás alapvetően a fogalmak újabb megjelenési formájának megtanulása. Így azoknak, akik jártasak a jelelésben, rengeteg tapasztalatuk van erről a folyamatról a jeleken keresztül. Ha megadjuk a gyermekeknek azt a rugalmasságot, hogy egy fogalomnak különböző formái lehetnek, segítjük a későbbi olvasási készségüket is. Mert mi az olvasás? Fogalmak betűk formájában való megjelenése.

A te babádnak mi a kedvenc könyve (vagy fürdős könyve, lapzozója)?

 

Hozzászólások

Zentai Kata képe

Kíváncsi vagyok a ti kedvenc babás könyveitekre, arra a korszakra, amikor még nem beszélt a gyermeketek, de már olvasgattatok könyveket.

Mi nagy Eric Carle rajongók voltunk a fiammal, rengeteg könyvét beszereztem külföltdről. Szerencsére egyre több jelenik meg tőle itthon is, pl a Telhetetlen hernyócska.  Nagyon kedves és hasznos könyvecske volt Alona Frankeltől a Bilikönyv, amit szintén külföldről kellett beszereznem, mert épp előttem vették meg az utolsó darabot. Magyar könyvek közül az abszolút kedvenc Weöres Sándor volt, már 2 hónaposan is mosolyra lehetett fakasztani vagy megnyugtatni egy-egy kedvenc versével. Amikor már nézegettük is a könyveket, akkor Marék Veronika: Boribon könyvei voltak porondon.

A te babádat melyik könyv köti le?

 


petoancsa képe

Az én kislányom nagyon szereti a könyveket így több kedvencünk is van. De kiemelném ezek közül a Beszélő Babakezek könyveket és Bartos Erika: Bárányfelhők című könyvét, melyekből előszeretettel jelel a kislányom.

Pető Anikó